Blogolj!

Képes lesz-e győzni Ausztriában is a "Trumpizmus"?

Szent Benedek

A megismételt osztrák elnökválasztás kimenetele megjósolhatatlan. A liberálisok kedvence zöldpárti jelölt győz, vagy az Orbán Viktorhoz hasonló politikát ígérő Szabadságpárti jelölt? A felmérések egyelőre döntetlent jeleznek.

A felmérések szerint döntetlenre állnak... választás december 4-én

Fej fej mellett áll az ausztriai államfőválasztás két jelöltjének támogatottsága, azonban a Zöldek által támogatott induló jobban tud majd mozgósítani, míg a szabadságpárti jelölt a biztos pártszavazókra számíthat - derül ki egy csütörtökön bemutatott felmérésből.

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják és a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A májusban tartott második forduló eredményét megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.

A meinungsraum.at osztrák közvélemény-kutató szerint a két jelöltet nagyjából ötven-ötven százalék támogatja. A felmérést az intenzív választási kampány megkezdése előtt, október végén végezték, mintegy hatszáz fő megkérdezésével. 

A felmérés szerint az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) szavazók 83 százaléka, míg az Osztrák Néppártot (ÖVP) választók 51 százaléka adja majd Van der Bellenre a voksát. Hofer a szociáldemokrata szavazók tíz, míg a néppárti voksolók 35 százalékának szavazatára számíthat.

A néppárt támogatói bizonytalanabbak, 14 százalékuk még tanácstalan, hogy kire adja majd voksát. A szociáldemokrata választók hét százaléka nem tudja még, hogy kire szavazzon. Az utóbbi napokban több néppárti politikus is kiállt Van der Bellen mellett. A jelöltet támogatásáról biztosította Othmar Karas, az osztrák néppárt uniós képviselője. A néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner alkancellár pedig egy újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy az a jelölt lenne megfelelő, aki a nemzetközi színtéren nagyobb köztiszteletnek örvend, "jelen esetben pedig ez a jelölt Van der Bellen".

Az elemzők szerint Van der Bellen azért tud jobban mozgósítani, mert többen látják úgy, hogy Ausztria hírnevének jobbat tesz majd elnökké választása. Ezt gondolja az SPÖ szavazók 79 és a néppárti voksolók 53 százaléka is. Norbert Hoferről ugyanezt az SPÖ szavazók 9, az ÖVP támogatóinak 20 százaléka véli. A szociáldemokrata választók 83 és a néppártot támogatók 67 százaléka viszont attól tart, hogy Hofer győzelme esetén Ausztria nemzetközi tekintélye csorbulna. 

Van der Bellenről a válaszadók fele nagyjából úgy gondolja, hogy pártpolitikától mentesen fogja ellátni hivatalát, Hofertől 14 százalék várja ezt. Az SPÖ szavazóinak 72, a néppárti voksolók 65 százaléka szerint Hofer a pártérdekeket fogja az államfői feladatok elé helyezni. 

 Az osztrákok többsége úgy látja, hogy Donald Trump republikánus párti jelölt amerikai elnökké választása a szabadságpárti jelöltnek kedvez az osztrák államfőválasztáson, és kilenc százalék véli úgy, hogy a Zöldek által támogatott jelölt tud majd profitálni belőle - olvasható a Gallup intézet csütörtökön bemutatott közvélemény-kutatásában. A felmérés szerint a Zöldek pártjának szavazói a legszkeptikusabbak, 66 százalék szerint Hofer profitálhat az amerikai elnökválasztás eredményéből.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/31810/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,osztrák elnökválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?