Blogolj!

Francia Trump kerestetik!

Szent Benedek

Indul az elnökválasztási küzdelem Franciaországban. A leglényegesebb kérdés: érvényesülhet-e a Trump-hatás Európában? Ami szinte biztos: az Orbánt és Magyarországot bíráló, migránspárti államfő, és pártja a baloldal, nagyot fognak bukni.

Könnyen lehet, hogy nehezebb lesz győzni a jobboldali előválasztáson, mint a jövő évi elnökfőválasztáson...


Francia politikusok szerint Donald Trump republikánus párti jelölt győzelme az amerikai elnökválasztáson figyelmeztetés arra, hogy Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke is megnyerheti jövő májusban a francia elnökválasztást.

"Franciaország és az Egyesült Államok rettenthetetlen ikrek. Ami lehetséges az Egyesült Államokban, az lehetséges Franciaországban is, még akkor is, ha a rendszer nem akarja észrevenni" - hangsúlyozta Dominique de Villepin volt jobboldali miniszterelnök a France Info hírrádióban.

Szerinte Franciaországnak "le kell tudnia vonnia a következtetéseket" az amerikai elnökválasztásból a jövő évi francia elnök- és nemzetgyűlési választásokhoz, annak érdekében, hogy ne Marine Le Pen és pártja vegye át az ország irányítását. 

Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív kormányfő szerint Trump megválasztása azt jelenti, hogy "a szélsőséges populizmus győzhet. Ez pedig azt jelenti, hogy Marine Le Pen az egyszerű válaszaival győzhet Franciaországban" - mondta a volt miniszterelnök az RTL kereskedelmi rádióban. 

A francia jobboldal november 20-án és 27-én rendezi meg a kétfordulós elnökjelölt-állító előválasztását. A legesélyesebb jelöltek szóvivőiken keresztül reagáltak.

Eric Ciotti, Nicolas Sarkozy volt államfő szóvivője szerint "Trump megválasztása világrengés, mindent felborít". A képviselő a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy az amerikai választási eredmény a francia jobboldali előválasztást is befolyásolhatja, az Alain Juppé győzelmét jelző felméréseket viszonylagossá teszi, mert "a nép dönt". 

Laurent Wauquiez volt jobboldali miniszter szerint - aki szintén Nicolas Sarkozyt támogatja az előválasztáson - "amikor egy demokráciában a népet nem veszik figyelembe és megvetik, megtalálja a módját, hogy hallassa a hangját. Ez az (amerikai) választás a középosztály lázadásának a következménye azon uralkodó elit ellen, amely rá akarja erőszakolni, hogy mit kell gondolnia. Hazánkban is jelenleg az egyre növekvő csendes többség egyre távolabb érzi magát hazánk orientációitól" - mondta a képviselő.  

A felmérések szerint favoritnak számító Alain Juppé szóvivője, Benoist Apparu a Le Monde-nak azt mondta, hogy "az emberek szívesen hasonlítják Nicolas Sarkozyt Donald Trumphoz. Sarkozy nem Trump. Az egyetlen lehetséges párhuzamot Marine Le Pennel lehet megvonni. Sarkozy is a nép és az elit közötti törésvonalra épít, de ő maga ezt az elitet képviseli". 

Jean-Christophe Cambadélis, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára a Le Monde-nak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy "a többé-kevésbé idegengyűlölő nemzeti nacionalizmus kísérti a nyugati világot a lecsúszás, a felválthatóság, a keveredés félelmével. Orbán, Brexit, az AfD Németországban és most Trump! A francia baloldalnak látnia kell, ha folytatja a felelőtlen civakodásokat, Le Pen következik".  

A felmérések azt mutatják, hogy 2002-höz hasonlóan a Nemzeti Front jelöltje bejuthat az elnökválasztás második fordulójába a jobboldali jelölt mellett. Több közvélemény-kutatóintézet is első helyre jelzi Marine Le Pent az első fordulóban. Ugyanakkor valamennyi intézet szerint bárki is lesz a jobboldal jelöltje, mindenképpen legyőzi a május 7-i második fordulóban a Nemzeti Front jelöltjét.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/31883/pics/lead_800x600.jpg
alain juppé,francia elnökválasztás,Franciaország,marine le pen,nemzeti front,nicolas sarkozy,trump-hatás,trumpizmus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?