Blogolj!

EU-s machinációk: meg akarják menteni a totális bukástól az Orbángyalázó kormányfőt

Szent Benedek

Renzi. A bukás szélén....

Renzi korábban még nagy mellénnyel azt ígérte, ha megbukik a népszavazáson, lemond és távozik. Most kiderült, mégse…  Ha bukik, kkor sem akar majd távozni a hatalomból a rendszeresen Orbánt gyalázó baloldali kormányfő.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök akkor is benyújtja lemondását, ha a vasárnapi alkotmányos népszavazás számára kedvezően dől el, vagyis az urnákhoz járulók többsége igennel szavaz - írták az olasz újságok kedden, kormánykörökből szerzett információk szerint. 

A Corriere della Sera úgy tudja, Matteo Renzi arra hivatkozik, hogy 2014. februári miniszterelnöki kinevezése az alkotmányos-parlamenti reformok megvalósítására szólt. Ezt, ha a népszavazáson az igenek győznek, sikerült kormányának elérni, ezért mandátumát is lezártnak tekintené. 

A napilap szerint Matteo Renzi lemondása ez esetben valójában azt szolgálná, hogy Sergio Mattarella államfő újabb kormányfői mandátummal bízza meg, és Renzi bővítené a jelenlegi kormánykoalíciót és kormányt is, megszilárdítva hatalmát a 2018-as parlamenti választásokig. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök erről már háttértárgyalásokat folytatott a jobbközépet vezető Silvio Berlusconival is, aki támogatásáról biztosította. Mindkét félnek ugyanis közös a célja: a Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) megfékezése.

A vasárnap szavazásra bocsátandó reform az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében. 

A Corriere megjegyzi, hogy a népszavazás bukása esetén Matteo Renzi - korábbi bejelentése szerint - szintén benyújtja lemondását, de ha a referendumon leadott nem szavazatok aránya nem lesz elsöprő, Matteo Renzi szintén újabb miniszterelnöki felkérést kaphat az államfőtől.

A szintén baloldali államfő soha  nem titkolta, hogy mivel a parlamentben jelenleg megvan a kormányzáshoz szükséges többség, 2018-ig nem tartja szükségesnek a törvényhozó testület feloszlatását. Az államfő nem akar kormányválságot és nem akar előre hozott választásokat sem. 

Renzi marad, akkor is, ha veszít - írta a La Repubblica. A lap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella az EU-val egyetértésben a jelenlegi kormány megmentésén dolgozik. 

 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/32191/pics/lead_800x600.jpg
olasz népszavazás,Olaszország,renzi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?