Blogolj!

A vasárnapi vereség ellenére nagyon vezet a Szabadságpárt


Ausztriában drámaian átalakultak a pártviszonyok. Az elnökválasztási vereség ellenére a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt toronymagasan vezet. A baloldal máris törleszkedik hozzájuk…

Egyre több osztrák félti a hazáját a migránsoktól...

Változatlanul az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb párt Ausztriában egy pénteken ismertetett felmérés eredménye szerint.

"Az ausztriai államfőválasztás eredménye ellenére egyértelműen vezet az FPÖ" - olvasható az Österreich című osztrák lap pénteki számában, amely a kutatást közölte. A vasárnap tartott államfőválasztáson az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer alulmaradt a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellennel szemben. A lap megjegyzi: az államfőválasztás előtt is hasonló támogatottsággal vezetett az FPÖ, ezt követően sem vesztett szavazatokat. 

A felmérést a Resarch-Affairs osztrák kutatóintézet a hét közepén, hatszáz ember megkérdezésével végezte. 

Eszerint az FPÖ 35 százalékon áll, a nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 25 százalékos támogatottságot élvez. A felmérés szerint a koalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 18 százalékot kapott. 

A kutatás szerint a Zöldek pártja azonban nem tudott profitálni az egykori pártvezető, Alexander Van der Bellen győzelméből, hiszen 13 százalék támogatja őket, nagyjából ugyanannyian, mint az államfőválasztást megelőzően. A Neos liberális párt hét százalékos eredményt ért el. 

A szociáldemokrata párt legtöbb tartományi szervezetének elnöke készen állna a közös kormányzásra az FPÖ-vel - írja a Der Standard című osztrák lap. Az újságnak nyilatkozó Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere azonban kizártnak tartja, hogy a következő parlamenti választások után az SPÖ és az FPÖ koalícióra lépjen egymással. Indoklása szerint nincs tartalmi egyezés a két párt programja között. A lap megjegyzi, hogy Häupl a legerősebb tartományi pártszervezet elnöke.

Ausztria kilenc tartománya közül Bécs, Burgenland és Karintia vezetője szociáldemokrata, a többi tartományé néppárti. A lap tartományi SPÖ-vezetőket szólaltat meg, akik annyit mondanak, hogy nem szabad semmit sem kategorikusan kizárni, akkor sem, ha nagyok a nézetkülönbségek. 

Christian Kern szociáldemokrata kancellár és az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache az elnökválasztási kampány alatt, november végén az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban vitáztak egymással. A szakértők szerint a vita barátságos hangneme azt mutatja, hogy a két párt közeledik egymás felé, a szociáldemokraták így jelzik az FPÖ szavazóbázisa felé, hogy megértik az aggodalmaikat és nyitottak feléjük is.

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/32418/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,illegális migráció,norbert hofer,osztrák elnökválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Gyöngy
Gyöngy 2016-12-13 21:52:31
Azok a nemzetek, amelyeknek közös nyelvük és kúltúrájuk van, azok természetes ösztönnel összefognak.
Összefogni egy átgondolatlan döntésben, igen veszélyes.
Csak reménykedni lehet, hogy elég tudás, információ demokratikus vitakészségük van a helyes döntéshez.
Eddigi fölényes helyzetük miatt fenáll a veszély, hogy elbizzák magukat.
Ha igazán időt szánnának a helyzetfelmérésre, talán még nem késő.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?