Blogolj!

Orbán: Európának vissza kell térnie a keresztény gyökereihez

Szent Benedek

Ne engedjük, hogy kritikusaink elhomályosítsák a helyzet pontos értékelését – jelentette ki a kormányfő.

Orbán: ne engedjük, hogy kritikusaink elhomályosítsák a helyzet pontos értékelését

Közép-Európa a reneszánszát éli, folyamatosan és dinamikusan fejlődik és erősödik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Krakkóban.

A Jagelló Egyetemen rendezett Közép-Európa - egy térség sorsa a történelem sodrában című, Waclaw Felczak lengyel történészprofesszor születésének századik évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén a kormányfő felszólalásában kiemelte: a magyarok és a lengyelek megértették, hogy a kezükbe kell venniük a sorsukat, és a történelemtől esélyt kaptak, hogy egymással összefogva Európa és a világ legsikeresebb térségévé tegyék Közép-Európát. Ezen dolgozik a V4, ennél "kisebb célt nem érdemes kitűznünk" - vélekedett.

A kormányfő kiemelte a térség unión belül betöltött szerepét, a V4 tagjainak egymás melletti kiállását, közös fellépését az európai reformok és a bevándorlás ügyében, továbbá a régió gazdasági felemelkedését. A térség a szebbik arcát mutatja, és Felczak elégedett lenne azzal, amit ma lát - mondta. Hozzátette: Közép-Európa gazdaságilag és politikailag Európa legstabilabb térsége. Megjegyezte: ne engedjük, hogy kritikusaink elhomályosítsák a helyzet pontos értékelését.

Úgy látja, a lengyel és a magyar történelem személyes kötelékek sűrű szövete, sorsközösségben vagyunk a lengyelekkel, amelynek a súlyát mutatja, hogy a második világháborúban mi "a vesztes és bűnös oldalon voltunk", a lengyelek pedig "a győztes és áldozat" oldalán, de végül "a lengyelek azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként": szovjet megszállást és kommunizmust.

Orbán Viktor felidézte azt is, hogy a nyolcvanas évek végén átment Felczakhoz, hogy arra kérje, tartson előadást az akkori Lengyelországról, mert az igazságot akarták hallani egy hiteles embertől. Felczak két előadást is tartott, sőt medret szabott a politikai elképzeléseiknek, amikor azt tanácsolta, hogy alapítsanak politikai pártot - mondta.

A kormányfő szerint Felczak történészként mindennél többre becsülte a forrásokat, és a mai, "bevándorlástól sújtott Európában" is érvényes az elve, miszerint "vissza a forrásokhoz", vagyis a keresztény nemzeti európai gyökereinkhez.

Waclaw Felczak (1916-1993) történészprofesszor, történelem szakos hallgatóként, a lengyel állam ösztöndíjasaként 1938-1939-ben a budapesti Eötvös Collegiumban tanult. 1940-ben a lengyel földalatti ellenállás küldte vissza Budapestre, itt megszervezte a Varsó-London-Párizs futár-összeköttetést. Amikor egy család nyugati kimenekítésére vállalkozott a kommunista Lengyelországból, a csehszlovák államrendőrség letartóztatta. A lengyel biztonsági szervek kémkedés vádjával halálra ítélték, az életfogytiglanira változtatott büntetésből 1956 októberében szabadult. 1958-ban a krakkói Jagelló Egyetemen újból elkezdte történészpályáját, és megírta a Magyarország története című főmunkáját. 1987-ben vendégtanárként visszatért az Eötvös Collegiumba és előadássorozatot tartott a szemközti Bibó Kollégiumban is. 1991-ben a Fidesz tiszteletbeli tagja lett.

 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/32432/pics/lead_800x600.jpg
kereszténység,lengyelország,orbán viktor,v4,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?