Blogolj!

Az Orbángyalázó miniszterelnök távozott, de az ostoba politikája maradt

Szent Benedek

Az olasz kormányfő és pártja csúfosan megbukott, de baloldali államfő mégis egy hasonszőrű politikust jelölt új miniszerelnöknek, aki máris bejelentette, hogy elődje innovációs politikáját akarja folytatni.

A Gentiloni-kormány megalakulása semmibe veszi, hogy 20 millió olasz nemmel szavazott a referendumon, nemet mondva a hatalmon levő kormánytöbbségre is

A kijelölt kormányfő, Paolo Gentiloni az olasz elnöki palotában Sergio Mattarella államfőnek hétfő este bejelentette, hogy elfogadta a miniszterelnöki kinevezést. Gentiloni egyben ismertette kormányának tagjait. 

Paolo Gentilonit az államfő vasárnap délután kérte fel, hogy vegye át a balközép kormány vezetését a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi helyett. A Gentiloni-kormány névsora nem tartalmaz jelentős meglepetést az eddigi Renzi-kormányhoz képest.  Sőt, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár a Matteo Renzi volt kormányfő jobbkezének tartott Maria Elena Boschi, az egy héttel ezelőtti népszavazáson megbukott alkotmányos reformok kidolgozója lett. 

Az újságírók előtt elhangzott rövid beszédében Paolo Gentiloni azt mondta, "minél gyorsabban a lehető legjobb kormányt" igyekezett felállítani. Kijelentette, hogy a Matteo Renzi vezette kormány "innovációs" munkáját kívánja folytatni. 

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy kormánya elsőrendű feladatának az új olasz választási törvény megalkotását tartja. Kiemelt célnak nevezte, hogy kormánya segítse az elszegényedett olasz középosztályt, valamint a munkanélküliséggel küzdő Dél-Olaszországot. 

Az új olasz miniszterelnök hozzátette, Itália továbbra is közös európai migrációs politikát és gazdasági növekedést szolgáló pénzügyi politikát szorgalmaz.

Paolo Gentiloni beszédében kizárólag a következő hónapok feladatairól beszélt, ami arra enged következtetni, hogy kormánya nem fogja a 2018-as parlamenti választásokig vezetni Itáliát.

A miniszterelnöki kinevezés elfogadásával egy időben Denis Verdini a Liberális-Néppárti Autonóm Szövetség, a balközép kormánytöbbség eddig szövetséges pártjának vezetője bejelentette, hogy mivel nem kaptak miniszteri széket, nem szavaznak bizalmat a Gentiloni-kormánynak, amelynek így a római parlament felsőházában gyenge többsége lesz. 

"Ez a kormány egy újabb Renzi-kormány Renzi nélkül" - nyilatkozott Altero Matteoli az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátora. Matteo Salvini az Északi Liga vezére "súlytalannak" nevezte Paolo Gentilonit és "törvénytelennek" a Gentiloni-kormányt, bejelentve, hogy az Északi Liga szombattól az olasz városok utcáin követel előrehozott választásokat. Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Beppe Grillo blogján azt írta, a Gentiloni-kormány megalakulása semmibe veszi, hogy 20 millió olasz nemmel szavazott a referendumon, nemet mondva a hatalmon levő kormánytöbbségre is. 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/32508/pics/lead_800x600.jpg
olasz népszavazás,Olaszország,renzi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?