Blogolj!

Totál döbbenetes osztrák fordulat menekültügyben

Szent Benedek

Nem is oly régen még fasisztázták Orbánt, most meg már azt javasolják, hogy fegyverrel fordítsuk vissza az Európába özönlő migránsokat.

Sebastian Kurz osztrák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Ma már nagyon hasonlóan vélekednek a meneküláradat megállításáról, de nem volt ez mindig így. Az osztrák politika fordult 180 fokot

Az Európai Uniónak át kellene vennie a sokat bírált "ausztrál modellt" - hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában, arra a vitatott menekültpolitikára utalva, amelynek központi eleme, hogy katonai erővel visszafordítják a migránsokkal érkező hajókat, és utasaikat visszaküldik saját országukba, vagy harmadik országokban létesített befogadótáborokban helyezik el.

"Meg kell állítanunk az illegális bevándorlókat a külső határoknál, el kell látni őket, majd visszaszállítani a származási országukba, és ha ez nem lehetséges, akkor Európán kívüli központokban kell őket elhelyezni, amelyeket mi működtetünk és finanszírozunk" - vélekedett az osztrák diplomácia vezetője, aki szerint a lehető leghamarabb döntést kellene hozni erről. Ha megvan a politikai akarat, akkor rendkívül gyorsan meg lehet szervezni ezt a fajta megoldást - tette hozzá.

A Politico szerint Kurz kijelentései "azt a nyelvezetet és megközelítést" is idézik, amelyet "szélsőjobboldali pártoktól az egész kontinensen hallani", s amely "a migrációról szóló európai vita jobbratolódását jelezheti".

Az ausztrál menekültpolitikát súlyos bírálatok érték emberi jogi szervezetek részéről, akik szerint az Ausztrálián kívüli szigeteken elhelyezett migránsok életkörülményei olyanok, hogy az "kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmóddal ér fel".

Sebastian Kurz szerint a menedékkérők áthelyezésére szolgáló uniós kvótatervezetet nem lehet végrehajtani. "Kíváncsi lennék, meddig maradnának a menekültek Romániában, Portugáliában vagy Lengyelországban, és mennyi időbe telne, amíg felülnek egy vonatra és elmennének Berlinbe, Münchenbe vagy Bécsbe" - mondta.

Ehelyett olyan áttelepítési programot szorgalmazott, amelynek keretében közvetlenül a származási országukból szállítanák Európába a leginkább rászorulókat. Mint mondta, a menekültügyi eljárásokat Európán kívüli országokban, például Tunéziában, Egyiptomban vagy Grúziában kellene lefolytatni. Szerinte ez "olcsóbb és humánusabb" is lenne a jelenlegi módszernél.

A külügyminiszter azt állította, hogy a nyilvánosság előtt ugyan nem, de magánbeszélgetéseik során sokan egyetértenek vele az európai vezetők közül.

Még mindig nagy a felzúdulás sokak körében, ha meghallják az ausztrál modell alkalmazásáról szóló javaslatot, miközben a német kormány informálisan pontosan ezen dolgozik, ahogyan az Európai Bizottság is: olyan országokkal tárgyalnak, amelyek engednék, hogy befogadóközpontokat létesítsünk a területükön a menekültek Európán kívül elhelyezése érdekében - állította Kurz.

A bizottság illetékes szóvivője ezt cáfolta, mondván, nincsenek ilyen terveik, mi több, a hatályos jogszabályok értelmében nem is lenne lehetséges menekültügyi kérelmet benyújtani harmadik országokban, és ezen nem is kívánnak változtatni.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Politicónak egy német kormánytisztviselő is, aki szerint az afrikai országokkal kötött migrációs egyezményeknek nem az a céljuk, hogy az érintett államokban menekülttáborokat létesítsenek, hanem az, hogy segítsenek a munkahelyteremtésben, és ezzel megszűnjenek a migrációt kiváltó okok.

Az ausztrál kormány a hadsereget bízta meg azzal, hogy fordítsa vissza a menekülteket szállító hajókat, mielőtt elérnék az ország partjait. A lélekvesztőket általában a kiindulási országba - legtöbb esetben Indonéziába - vagy Nauru és Pápua Új-Guinea szigeteire irányítja a hadsereg, ahol Canberra pénzügyi támogatásáért cserében menekülttáborokat működtetnek.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/32581/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,illegális migráció,muzulmán beözönlés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?