Blogolj!

Francia elnökválasztás: egyre nagyobb bajban és hátrányban a jobboldali jelölt

Szent Benedek

A pénz miatt bukhat el a korábban biztos győztesnek hitt, liberális gazdaságpolitikát  hirdető, mérsékelt jobboldali elnökjelölt. 

Fillon és felesége. Bajban vabbak......

Független vizsgálóbírók fognak eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni a két hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében - közölte péntek este a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség.

A vádhatóság közleménye szerint az ügyben lezárult a nyomozás, amely alapján eljárás indult közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával.

Francois Fillon egy hete jelezte: akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene.

A pénzügy visszaélések vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot, majd egy hete azt közölte, hogy a nyomozás eredménye alapján nem lehet bűncselekmény hiányában az ügyet lezárni, ezért folytatódik a nyomozás, amely arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

Az igazságszolgáltatásnak két lehetősége volt: a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldeni vagy pedig a politikai kockázatok miatt független vizsgálóbírókat felkérni az eljárás lefolytatására a vádemelés előtt. A vizsgálóbírók mostantól bármikor beidézhetik Fillont, hogy ismertessék vele a vádemelést.  

A francia parlament február 16-án fogadott el egy jövő héten életbe lépő törvényjavaslatot, amely alapján a vonatkozó bűncselekmények egy része elévülhet. Az ügyészség közleményében ezzel indokolta az eljárás azonnali megindítását.  

A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A pénteki felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/35015/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?