Blogolj!

Gyurcsány ámokfutása a példakép?

Szent Benedek

Jószerével osztódással szaporodnak a balliberális pártok és közben mennek a durva személyi leszámolások. A szavazóik viszont egyáltalán nem gyarapodnak, sőt…  A bukott miniszterelnök pedig paranoiásan ragaszkodik a pártbéli hatalmához.

ferA bukott Renzi a bukott Gyurcsány útját követi?

Demokraták és Progresszívek Mozgalma néven alapítottak új pártot szombaton az olasz Demokrata Párt (PD) baloldali szárnyának szakadár tagjai, akik a PD-t vezető Matteo Renzi politikáját ellenezve léptek ki a pártból. 

A párt teljes neve 1. cikk - Demokraták és Progresszívek Mozgalma (Articolo 1 - Movimento Democratici e Progressisiti). Az elnevezés az olasz alkotmány első cikkére utal, mely szerint Itália a munkán alapuló köztársaság. 

Mindenekelőtt a munkahelyteremtést és a fiatalokat tartjuk szem előtt - hangoztatta Roberto Speranza, az új politikai formáció egyik alapítója, a PD egykori képviselőházi elnöke, aki a szintén korábbi PD-politikus Enrico Rossival, Toszkána tartományi elnökével és Arturo Scottival, a Baloldal volt politikusával jelentette be az új párt megalakulását. 

Speranza hozzátette, hogy az új csoport célja az olasz balközép újjáépítése. A párthoz a PD úgynevezett Renzi-ellenes, baloldali szárnyának tagjai csatlakoznak, akik egymás után hagyják el egykori pártjukat. Az új párthoz csatlakozott Massimo D'Alema volt kormányfő, Pier Luigi Bersani, a PD volt főtitkára, valamint Vasco Errani, akit Matteo Renzi tavaly szeptemberben nevezett ki kormánybiztosnak a földrengés sújtotta közép-olaszországi térség újjáépítésére. 

Elemzők már 9 százalékra becsülik az új baloldali párt esetleges választási támogatottságát. Az új párt a római képviselőházban és a szenátusban is külön frakciót alakít. 

Matteo Renzi egy héttel ezelőtt jelentette be lemondását a PD főtitkári tisztéből, egyidejűleg azonban ismét jelöltette magát ugyanerre a tisztségre, vagyis nem kíván megválni a párt vezetésétől. A PD baloldali szárnya viszont Renzi távozását sürgette. A PD április 30-án tartja a főtitkárválasztást. A Demokraták és Progresszívek Mozgalma még nem jelentette be, hogy ki lesz a párt vezetője. 

A Corriere della Sera című olasz napilap szombati felmérése szerint a választók 80 százaléka úgy véli, hogy személyi leszámolás ment végbe a pártban, és 58 százalék szerint a pártszakadás gyengítette Matteo Renzit. 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/35023/pics/lead_800x600.jpg
olasz népszavazás,Olaszország,renzi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?