Blogolj!

Le Pen meg akarja védeni a franciákat

Szent Benedek

A nép ellenfele kontra Franciaország ellenfele. A korán kelő Franciaország kontra a katasztrófa ügynökei. Elképesztően kemény beszólogató csata zajlik az elnökjelöltek között. Macron azonban továbbra is biztosan vezet.

Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt az állva maradt jobboldali jelölt, a sszuverenista Marine Le Pen "a pénzvilág és a rendszer jelöltjének" és "a nép ellenfelének" nevezte a favoritnak számító centrista riválisát, Emmanuel Macront.

Néhány órával később tartott nagygyűlésén a centrista politikus válaszolva Marine Le Pennek"Franciaország-ellenes pártnak" nevezte a Nemzeti Frontot, és "ellenállásra", valamint "az értékek megvédésére" kérte a franciákat "a szélsőjobboldallal szemben".

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje hétfőn a Párizshoz közeli Villepinte-ben tartott kampányrendezvényén mintegy egyórás beszédében az "önjelölt győztes" és "bankár" Emmanuel Macront ostorozta, s vele szemben "a korán kelő Franciaország" jelöltjének nevezte magát, aki "megvédi" a franciákat.

Emmanuel Macron egy párizsi kiállítócsarnokban kora este tartott kampányrendezvényén erre reagálva azt mondta: "ők az igazi, hatalmas, megszervezett, ügyes és elszánt ellenségeink. Találkozhattok velük az utcán, vidéken vagy a neten, gyakran névtelenül, de ugyanannyira gyűlölködők, mint gyávák. A katasztrófa ügynökeinek a pártja, a francia szélsőjobboldal itt áll a Nemzeti Fronttal, a dühöt használják fel és hazugságot terjesztenek" - jelentette ki. 

Macron szerint Marine Le Pen a joggal dühös és elégedetlen embereknek válaszként "a befelé fordulást, az elzárkózást, a gyűlöletet, Franciaországnak Európából, a világból, a történelemből történő kilépését" javasolja. A centrista jelölt szerint a Le Pen-féle "nacionalizmus gazdasági háborúhoz, nyomorhoz és a mindenkivel szembeni háborúhoz vezet". 

"A Nemzeti Front Franciaország-ellenes párt, mert amit a párt képvisel és javasol, mindannak az elkerülhetetlen összeomlását eredményezné, amit Franciaországnak nevezünk, az értékeinknek, az erőnknek, a nagyságunknak" - fogalmazott a volt gazdasági miniszter. 

Marine Le Pen a délelőtti rendezvényen arról is beszélt, hogy "ennek a választásnak sokkal több a tétje, mint a programok, ez más, mint intézkedéssorozatok felsorolása. Két világnézet, két filozófia áll egymással szemben, és úgy gondolom, hogy két különböző személyiség is".

"Azt kérem Macrontól, hogy mondja meg, milyen szószt akar megetetni a franciákkal? Ki lesz a miniszterelnök? Hány leköszönő szocialista képviselő indul mozgalma színeiben a parlamenti választásokon" - tette fel kérdéseit a jobboldali jelölt, akit a felmérések szerint jelenleg a választók 39-40 százaléka támogat centrista riválisával szemben, aki 59-60 százalékos támogatottságra számíthat vasárnap.

Az Európa-ellenes Marine Le Pen saját tervei ismertetésekor ismételten nem beszélt arról, hogy kivezetné Franciaországot az eurózónából, csak annyit mondott, hogy "a szuverenitáshoz történő visszatérésről" megválasztása esetén tárgyalásokat kezdeményezne Brüsszellel.

Az elnökjelölt előtt szólalt fel az általa szombaton miniszterelnök-jelöltként megjelölt és a rendezvény díszvendégeként köszöntött szintén szuverenista Nicolas Dupont-Aignan, akit mintegy 20 ezren ünnepeltek. A két politikus közötti hatpontos kormányzati megállapodás - ellentétben a Nemzeti Front programjával - kimondja, hogy már nem tekinti elengedhetetlennek a gazdaságpolitikához Franciaország kivezetését az eurózónából.

A Nemzeti Front politikusai hétfőn a kérdésről csak annyit mondtak francia újságíróknak, hogy a francia frankhoz való visszatérés éveket vehet igénye, és nem jelenti azt, hogy az eurót kivezetnék, hanem két valuta lenne forgalomban, de a franciák mindenképpen visszakapják a nemzeti valutájukat.

Hírmagyarázók arra is felhívták a figyelmet, hogy Marine Le Pen egy szót sem szólt Jeanne d'Arcról, aki a Nemzeti Front jelképe, s akit mintegy negyven éve hagyományosan május 1-én ünnepel a párt, amikor is a baloldali szerveztek a munka ünnepén vonulnak fel. A szuverenista jelölt nem vett részt délelőtt az apja, a pártalapító, de a pártból Marine Le Pen által 2015-ben kizárt Jean-Marie Le Pen által vezetett ünnepségen a párizsi operaház közelében. A megemlékezésen nem jelentek meg a Nemzeti Frontnak a többi vezetői sem, akik Marine Le Pen nélkül egy másik Jeanne d'Arc szobornál helyezték el a megemlékezés virágait.

 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/37801/pics/lead_800x600.jpg
emmanuel macron,francia elnökválasztás,Franciaország,marine le pen
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?