Blogolj!

A bukás szélén az osztrák kormány

Szent Benedek

"Az előrehozott választás a helyes út" Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter. Hozzátette:  a választóknak kell dönteniük arról, hogy merre haladjon az ország.

Kern szociáldemokrata kancellár és Kurz néppárti külügyminiszter. Hátat fordítottak egymásnak. Jön az előrehozott választás?

"Az előrehozott választás a helyes út" Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter pénteken Bécsben tartott sajtótájékoztatóján, és arról beszélt, hogy pártjának, az Osztrák Néppártnak, az ÖVP-nek megújulásra van szüksége.

Hangsúlyozta: a választóknak kell dönteniük arról, hogy merre haladjon az ország. A miniszter arra reagált, hogy a héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár - a kormánykoalícióban is jelen lévő ÖVP elnöke -, Christian Kern szociáldemokrata kancellár pedig ezt követően"reformpartnerséget" ajánlott Kurznak, akit sokan a pártelnöki poszt várományosának tartanak. Kurz most bejelentette, hogy az új vezető személyéről vasárnap dönt majd a párt vezetése.

Elmondta: többen kiállnak a sokadik újrakezdés mellett, mondván, hogy ezúttal minden másképpen lesz. "Azonban nem sokkal később ugyanott lennénk, ahol voltunk: a kompromisszumoknál és a folyamatos választási küzdelemnél" - állapította meg.

Arra is utalt, hogy a legutóbbi parlamenti választáson, 2013-ban a választók Werner Faymann korábbi kancellára és Michael Spindelegger korábbi alkancellárra voksoltak, az ő lemondásuk óta azonban csak politikai döntések születtek.

Az ÖVP-ről azt mondta: "Nem folytatódhat az, ami eddig volt". Aláhúzta, hogy a párt jövőbeli vezetőjének személyi és tartalmi döntéseket kell majd hoznia. Úgy vélte, hogy a pártnak a legjobb emberekre van szüksége, függetlenül attól, hogy párttagok-e vagy melyik tartományból valók.

A néppárti tartományi vezetők csütörtökön amellett foglaltak állást, hogy Sebastian Kurzot, Ausztria jelenleg legnépszerűbb politikusát szeretnék pártvezetőnek. Günther Platter tiroli tartományi vezető arról beszélt, hogy a jövőben Kurznak központi szerepet kell betöltenie a pártban, azonban ennek részleteiről a vasárnapi pártülésen születik döntés.

Hans-Jörg Schelling pénzügyminiszter, néppárti politikus egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy a kancellár reformpartnerségre vonatkozó javaslata nem hihető, Kern tisztességtelenül viselkedik, folyamatos választási kampányt folytat. A média utóbbi napokban folytatott találgatásaiban Schelling neve is felmerült mint lehetséges alkancellárjelölt.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/38155/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,christian kern,előrehozott választás,osztrák kormány,övp - osztrák néppárt,sebastian kurz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?