Blogolj!

Betelepítési kvóta: a lengyelek is kőkeményen ellenállnak

Szent Benedek

Varsó perre megy Brüsszel ellen. Ha ez sem hoz eredményt, akkor Lengyelországban is népszavazás következhet a Brüsszel által erőletett kötelező betelepítési kvóta ellen.

Lengyelországnak az Európai Unió Bírósága előtt kell megvédenie álláspontját, de politikai módszerekkel is védekeznie kell - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke azokról a döntésekről, amelyeket a menekültelosztási kvóta teljesítéséről az Európai Bizottság és az Európai Parlament a múlt héten hozott.

Kaczynski nyilatkozata a Gazeta Polska Codziennie című lengyel konzervatív napilapban jelent meg. 

A Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint a más kulturális régiókból származó migránsok nagy csoportjának befogadása társadalmi katasztrófához vezetne, azzal járna, hogy "teljesen meg kellene változtatni kultúránkat", és "radikálisan csökkenne a biztonság szintje".

Elmondta: nem csak terrorizmusról van szó, a fenyegetés többféle. Utalt például a migránsok által Nyugat-Európában elkövetett nők elleni erőszakra: "amennyiben meg akarnánk állítani ezt az - akárcsak a nők ellen irányuló - erőszakhullámot, valamiféle retorzióhoz kellene folyamodnunk" - mondta, hozzátéve: "ha ezt tennénk, azonnal ránk is fognák, hogy nácik vagyunk". "Ez egy téves spirál, ebbe egyszerűen nem mehetünk bele" - tette hozzá.

"Egy megállíthatatlan mechanizmusról van szó" - mondta a kvótákra vonatkozóan, rámutatva: Finnország kezdetben "száz bevándorlót fogadott be, ma pedig már 18 ezren vannak". "Ez 180-szoros szorzó. Nekünk 7 ezret kellene befogadnunk. Tessék megszorozni 180-al, és kijön 1 millió 260 ezer". 

Az előző lengyel kormány 2015 őszén beleegyezett az Európai Bizottság (EB) egyszeri kötelező menekültelosztási kvótájába, melynek keretében Varsónak mintegy 7 ezer migránst kellene befogadnia idén szeptemberig. 

A PiS által vezetett jelenlegi lengyel kormány - mely elvi szinten ellenzi a kvótát - a jogfolytonosság miatt 2016 elején bejelentette: kész az első menekültek átvállalására a görög- és olaszországi táborokból. Az áttelepítendő személyek biztonsági ellenőrzése azonban már a dél-európai táborokban akadályokba ütközött, így Lengyelország eddig egyetlen menekültet sem fogadott be.

Miután az EB múlt kedden kilátásba helyezte, a kvótaügyben kötelezettségszegési eljárást indítana Ausztria, Magyarország és Lengyelország ellen, a lengyel belügyminiszter, Mariusz Blaszczak rámutatott: az összes uniós tagállam a kvóta által előirányzott 160 ezer menekült mindössze 11 százalékát vállalta át, a mechanizmus eleve elhibázott.

Azt, hogy a kvótaügyet a lengyel kormány kész peres úton rendezni az EB-vel, már múlt pénteken kilátásba helyezte Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes, bejelentve egyben: ha Brüsszel nem enged, Varsó népszavazásra bocsátaná a témát.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/38545/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,illegális migráció,kötelező betelepítési kvóta,lengyelország,muzulmán beözönlés,terrorizmus,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?