Blogolj!

Olaszország megtelt és megrettent

Szent Benedek

Most kapkodnak, fenyegetőznek és másokat vádolnak a szolidaritás hiányával, holott, többek közt Orbán, már több mint egy éve fölhívta a figyelmet arra, hogy nem jó ötlet engedni a migránsok beözönlését.

És még egy érdekesség: az olasz kormány a migránsok segítését végző civil szervezetek ellenőrzését és a finanszírozásuk nyilvánosságát követeli. Pont azt, amiért Európában a magyar civiltörvényt gyalázzák…

Előrelépésként értékelte az olasz sajtó az eredmények nélküli francia-német-olasz belügyminiszteri találkozót, amelyen a római kormány több javaslatot is felvetett a partjaira érkező migránsok megfékezésére, köztük a mentőhajók átirányítását más országokba. 

A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint a "hosszú és őszinte" párizsi belügyminiszteri egyeztetésen Olaszország szigorúbb szabályokat szorgalmazott a Földközi-tengeren migránsokat mentő külföldi civil szervezetek, az NGO-k hajói számára. Az újság szerint Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók.

Ezért Róma javasolta, hogy az NGO-hajók ne lépjenek líbiai vizekre, és ne ott emeljék fedélzetre a migránsokat; az NGO-k működését biztosító finanszírozások átláthatók legyenek, és akármilyen felségjelzésű NGO-hajóról legyen szó, a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon az olasz parti őrség koordinálásával mentsék és szállítsák a migránsokat.

Olaszország új tengeri "protokoll" életbe léptetését sürgette, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben a nem olasz NGO-mentőhajók előtt lezárhatná kikötőit. Felvetette a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökség feladatkörének "átírását" is. 

A római kormány a menedékkérők áthelyezését is szorgalmazta Olaszországból más európai uniós tagállamokba, mivel ez alól "senki sem húzhatja ki magát". Róma ezen kívül hangoztatta, hogy Olaszország és az egész EU legszélső határának Líbia, pontosabban Líbia déli határa számít, és Afrika középső térségében kell megfékezni a migrációt. 

Olasz sajtóértesülések szerint a francia-olasz-német egyeztetés eredményeit Tallinnban mutatják be, de a tagállamok "máris vonakodnak megosztani Olaszországgal a migráció felelősségét" - vélte a La Repubblica. 

A La Stampa című napilap úgy tudja, Marco Minniti Párizsban felvetetette, hogy a mentőhajók Máltára, Tunéziába, Spanyolországba és Görögországba is vigyék az embereket, mivel ezen országok is biztonságos és közeli kikötőknek számítanak. Szó volt arról, hogy további európai források kellenek a líbiai parti őrség képzésére: Róma és Berlin eddig 80 millió euróval finanszírozta ezt, Párizs 3 millióval, igaz Franciaország más közép-afrikai missziókat is támogatott.

A La Stampa szerint a római kormány teljesen egyedül maradt a migrációs áradattal szemben: a frissen megválasztott Emmanuel Macron francia elnök hazája közvéleményétől tartva nem kíván Olaszországnak segíteni, Angela Merkel német kancellár pedig az ott közelgő választások miatt.

A nemzetközi szolidaritási tevékenységet végző olaszországi szervezetek szövetsége (Aoi) "mély aggodalmát" fejezte ki a párizsi belügyminiszteri találkozón felmerült javaslatok miatt. Az Aoi szerint Olaszország, Franciaország és Németország az embermentő NGO-k helyett annak a líbiai kormánynak ad bizalmat, amely "semmibe veszi az emberi jogokat". A szövetség azonnali egyeztetést sürgetett az olasz kormánnyal, hangsúlyozva, hogy az NGO-k tevékenységének korlátozása "falakat emel" a szolidáris civil társadalom körül. A Proactiva Open Arms spanyol nemkormányzati szervezet Twitter-fiókján utasította el, hogy az NGO-k váljanak a migráció felelőseivé. 

A Caritas egyházi humanitárius szervezet olaszországi tagozata elfogadhatatlannak nevezte az NGO-k "delegitimizációját" és munkájuk "erős korlátozását". A Caritas szerint Európa nem "szervezheti ki" Afrikába a határok ellenőrzését, mivel ez csak tovább csorbítaná a menekülők emberi jogait. A szervezet ehelyett legális és biztonságos bevándorlási folyosók felállítását szorgalmazza Európa irányába, valamint a spanyolországi Barcelona és a franciaországi Marseilles kikötőjének megnyitását a mentőhajók előtt. 

Ezzel egy időben a líbiai tengerészet szóvivője úgy nyilatkozott olasz hírügynökségeknek, hogy az "úgynevezett NGO-k megsértik a líbiai felségvizeket, és alaptalanul a líbiai parti őrséget vádolják az emberei jogok megsértésével, miközben gátolják ennek munkáját". A líbiai hatóságok szerint a civil szervezetek bátorítják az illegális bevándorlókat az indulásra, és ezzel akadályozzák az Európa és Líbia közötti közös megoldást is a migráció feltartóztatására. 

Roberto Calderoli, az olasz ellenzéki Északi Liga párt szenátora szerint az európai uniós miniszteri találkozók és csúcsértekezletek semmilyen eredményhez nem vezetnek, az egyetlen megoldás az olasz kikötők lezárása lehet a migránsokat "taxiztató" NGO-hajók előtt.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/39941/pics/lead_800x600.jpg
illegális migráció,muzulmán beözönlés,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?