Blogolj!

Macron fölszámolja a győzelmet hozó választási rendszert

Szent Benedek

Macron szavaz a parlamenti választáson

A francia államfő hétfőn bejelentette, hogy harmadával csökkenti a képviselők és a szentárok számát, valamit a jelenleginél arányosabbá teszi a választási rendszert.

"Egy kisebb, de eszközeiben megerősített parlament olyan törvényhozás, ahol a munka folyamatosabb. Egy olyan parlament, amely jobban dolgozik"

- fogalmazott másfél órás ünnepi hangvételű programbeszédében az új francia elnök a kongresszus, azaz a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén a versailles-i kastélyban.

A francia elnök jelezte, hogy ötéves mandátumát három elv fogja vezérelni: a hatékonyság, a képviselet és a felelősség, s arra is ígéretet tett, hogy minden évben értékelő beszédet tart a kongresszus előtt a kormányzati munkáról. 

Emmanuel Macron szerint "a népképviselet befejezetlen küzdelem" Franciaországban, ezért kampányígéretének megfelelően arányosabbá kívánja tenni a választási rendszert a kisebb pártok demokratikusabb képviselete érdekében, a képviselők és szenátorok újraválaszthatóságának idejét háromra korlátozná, valamint megszüntetné a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróságot (CJR).

Elmondta, hogy a közélet megtisztítását és demokratikusabbá tételét célzó intézményi reformok egy éven belül a parlament elé kerülnek szavazásra, de ha szükséges, népszavazást ír ki róluk a köztársasági elnök.

"Azt szeretném, ha a tartózkodnánk a félmegoldásoktól és a kozmetikai átalakításoktól"

- hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki szeretné "a franciák és a köztársaság között újrafonni a kapcsolatot, amely a mechanikus hatalomgyakorlásban megkopott". Hozzátette, hogy azokat is szeretné meggyőzni, akik a tavaszi elnök- és nemzetgyűlési választásokon

"finnyáskodva szavaztak bizalmat és azokat is, akik nem szavaztak, s azokat is, akiket a nem hatékony politikai vezetők miatti düh és undor a szélsőséges választások felé vezetett". 

 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/39958/pics/lead_800x600.jpg
emmanuel macron,Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?