Blogolj!

Hatalmas választási pofon a migránspátyolgató baloldalnak

Szent Benedek

Matteo Renzi és pártja nagyot bukott

A Orbán Viktort lefasisztázó Matteo Renzi ismét hatalmasat bukott. Az egykori olasz miniszterelnök, aki pártja élén visszatérésre készül, nagyon nagy vereséget szenvedett a szicíliai tartományi választáson. A migránsözönből láthatóan nagyon elegük van déli országrészben élőknek is.

Matteo Renzi pártja a szociáldemokratának mondott PD vezette eddig a tartományt, de jelöltjük óriási vereséget szenvedve, csak a harmadik helyre futott be a hétvégi választáson.

Megerősödött, sőt, győzni tudott, a már sokszor leírt Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség. A jobboldal ráadásul úgy tudott győzni, hogy a pártszövetség tagja az az Északi Liga is, amelynek politikusai rendszeresen „a lusta déliektől” való elszakadással kampányolnak. De ez sem számított, hanem sokkal inkább az, hogy az Északi Liga az a párt, amely kérlelhetetlenül ellene van a migránsok beözönlésének. És ez döntött Szicíliában, amely megbüntette a migránsokat pátyolgató, támogató Renzit és pártját.

A második helyen a jövő évi választások egyik esélyese az úgynevezett rendszerkritikus Öt csillag mozgalom végzett, még ők is alaposan megverték a baloldalt.    

Nello Musumeci, a jobbközép ellenzéki szövetség jelöltje hétfőn este jelentette be győzelmét a szicíliai tartományi választásokon. 

A sziget új tartományi elnöke Nello Musumeci, a három ellenzéki párt, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) közös jelöltje lett A még nem végleges eredmény szerint a voksok csaknem 40 százalékát szerezte meg. 

Nello Musumeci azt hangsúlyozta, hogy a FI-Északi Liga-FdI szicíliai sikere előrevetíti, hogy a jövő tavaszi parlamenti választásokon is esélyes a győzelemre a jobbközép. 

Az M5S, azaz Öt Csillag Mozgalom jelöltjeként indult Giancarlo Cancelleri néhány százalékkal lemaradva a második helyre szorult.

Húsz százalék alatt szerepelt Fabrizio Micari a Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) jelöltje. 

Az olasz pártok számára ez volt utolsó belpolitikai megmérettetés a parlamenti választások előtt. A Corriere della Sera olasz napilap kommentárja szerint a szicíliai tartományi választásokkal Silvio Berlusconivisszatért az olasz politikába, a Matteo Renzi vezette PD pedig "kiesett".  

Silvio Berlusconi

Maga Berlusconi a mérsékelt erők győzelmének nevezte a jobbközép koalíció sikerét. Kijelentette, hogy az általa vezetett jobbközép ellenfelének már nem a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD), hanem az Öt Csillag Mozgalom (M5S) számít. Elemzők szerint jelenleg egyedül az egységbe forrott jobbközép képes megállítani az M5S politikai szárnyalását, miközben a PD rossz szereplése akár a balközép miniszterelnök-jelölt Matteo Renzi leváltásához is vezethet. 

Az M5S miniszterelnök-jelöltje Luigi Di Maio kedd estére televíziós párbajra hívta Matteo Renzit, de a PD gyenge szicíliai szereplése miatt ezt lemondta hangsúlyozva, hogy a Renzivel való találkozó feleslegessé vált, mivel - mint fogalmazott - "a PD meghalt". 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/44508/pics/lead_800x600.jpg
matteo salvini,olasz parlamenti választás,Olaszország,renzi,silvio berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?