Blogolj!

A migránsözönnek véget vetnének Berlusconiék, de lesz-e hozzá többségük?

Szent Benedek

Az olasz választók 37 százaléka még bizonytalan abban, miként fog szavazni a március 4-én tartandó parlamenti választásokon. Ez derül ki a csütörtökön közölt felmérésekből, amelyek továbbra is a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció előnyét mutatják, de elemzők úgy látják, politikai patthelyzet alakulhat ki. 

Berlusconi és szövetségesei. A győzelemre készülő jobboldal...

A szavazásra jogosult több mint 47 millió olasz választónak 37 százaléka nem tudja még, melyik pártnak a logóját vagy politikusának nevét fogja beikszelni a parlamenti választásokon, legalábbis az Il Messaggero római napilapban megjelent adatok szerint. Elemzők hangsúlyozzák, hogy a bizonytalanok széles tábora döntheti el a március 4-én esedékes választások eredményét. 

Az affariitaliani.it politikai hírportál felmérései szerint a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció jelenleg 34 és 38,5 százalék között áll. A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) 23 és 27 százalék között mozog, a Luigi Di Maio irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) pedig 27 és 30 százalék között. Ezért a még bizonytalan választók szavazata elsősorban a jobbközép számára értékes: a számítások szerint ugyanis a jobbközép már 38-39 százalékkal biztos parlamenti többséget szerezhetne. 

Vége lesz a migránsbiznisznek? Junckerrre, Sorosra újabb nagy pofon vár - ezúttal Rómából

Berlusconi megígérte: választási győzelme esetén az olasz jobboldal nem csak megállítja a migránsözönt, hanem mindenkit hazazavar, aki nem tényleges háborús menekült, hanem gazdasági bevándorló. Három hónappal a voksolás előtt Berlusconiék nagyon jól állnak. Az olasz társadalomnak ugyanis nagyon elege van a több mint fél millió migránsból, akik munkát nem végeznek, ellenben sok pénzbe kerülnek az adófizetőknek.

A La Repubblica balközép napilap úgy látja, a jelenlegi felmérések fényében a választásokat a jobbközép nyeri meg, a kérdés csak az, hogy Berlusconinak sikerül-e abszolút többséget szereznie vagy sem. Az újság számításai szerint a képviselőházi mandátumokért folytatott versenyben a 237 egyéni választókerületből még 88 sorsa bizonytalan, és ezeken dől el a választások eredménye. A politikai küzdelem a jobbközép és az M5S között zajlik majd a következő hetekben Olaszország déli választókörzeteiben, ahonnan a balközép teljesen kiesett a mezőnyből. 

Más vélemények szerint ha nem módosulnak a támogatottsági mutatók, senki sem jut többséghez, és politikai patthelyzet béníthatja meg a római parlamentet. A 630 fős képviselőházban a többséghez 316 hely kell, és jelenleg a jobbközép 152 mandátummal bír, az M5S 149-t, a PD 146-t mutat fel.  

A jobbközép kampányát vezető 81 éves Silvio Berlusconi fáradtságra hivatkozva február 5-ig minden szereplését lemondta. Berlusconi a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hiába érte el a nagypapakort, kiváló egészségnek örvend, és "mindenkit le fogok győzni!"

A Lovag visszatért!

Berlusconi, aki korábban már négy alkalommal volt olasz kormányfő, 80 fölött is elképesztően aktív a politikában. Most ismét nagy visszatérésre készül. Egyelőre azonban csak kampányolni tud, mert a választáson egy büntetőügy miatt nem indulhat. A bírói ítélet ellen azonban fellebbezett. A jobboldali összefogás egyébként egyre esélyesebb a jövő tavaszi olasz választások megnyerésére.

Abban az esetben, ha március 4-én egyik párt vagy koalíció sem tud a kormányzáshoz elegendő parlamenti többséget szerezni, Sergio Mattarella államfő úgynevezett elnöki kormányt állíthatna fel az ügyvivő kormányfő, Paolo Gentiloni maradásával. A választások eredménye azonban mindenképpen befolyásolja a következő római parlament összetételét, amelynek első feladatai között szerepel majd a választási törvény reformja. 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/48040/pics/lead_800x600.jpg
forza italia,illegális migráció,muzulmán beözönlés,olasz parlamenti választás,Olaszország,silvio berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?