Blogolj!

Feljelentették a pápánál az iszlámellenesnek mondott bíborost

Szent Benedek

A migránspátyolgató balliberálisok folytatják őrületes ámokfutásukat mindazok ellen, akik föl mernek szólalni Európa muzulmán megszállása ellen. A katolikus papok, egyházi vezetők kiemelt célpontnak számítanak a szemükben, hiszen ők védelmezhetik leghitelesebben a keresztény Európát. A legnagyobb baj azonban nem is a balliberálisok őrjöngése, hanem az, hogy úgy érzik, - sajnos úgy tűnik, joggal – hogy a jelenlegi pápa az ő nézeteiket osztja. Ezért aztán például, amolyan szokásos balliberális módon feljelentgetnek. Most éppen a prágai bíborost. A pápánál. Mert szerintük iszlámellenes. Persze nem mindenki osztozik a hülyeségben. A nemrég újraválasztott – egyébként baloldali kötődésű – cseh államfő például azt kéri Ferenc pápától, hogy ne küldje nyugdíjba a bíborost!

Duka bíboros

Milos Zeman cseh államfő felkéri Ferenc pápát, hosszabbítsa meg Dominik Duka bíboros prágai érseki kinevezését. Dominik Duka április végén tölti be 75. életévét, s a hatályos szabályok szerint ekkor a katolikus egyház minden püspökének be kell nyújtania lemondását a pápának.     

A cseh köztársasági elnök egy interjúban azt mondta: Duka bíborost a cseh társadalom egyik fontos személyiségének és jó hazafinak tartja. Bírálóit, akik levélben fordultak Ferenc pápához, hogy ne hosszabbítsa meg a prágai érsek megbízatását, Zeman elítélte. A katolikus aktivisták levelét az elnök "feljelentésnek" minősítette.

"Úgy döntöttem, bár a katolikus egyház ügyeibe elvi szempontból nem avatkozom bele, hogy mint cseh köztársasági elnök, a szentatyához fordulok azzal a kéréssel, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros mandátumát"

- jelentette ki Zeman a televízióban.     

Milos Zeman azt mondta: évek óta ismeri Dukát és örülne, ha a katolikus egyháznak több ilyen jelentős személyisége lenne. "Dominik Duka hazafi" - szögezte le az elnök, s hozzátette: ez olyan tulajdonság, amely a magas tisztséget viselő cseh papokra nem igazán jellemző.     

Dominik Duka és Milos Zeman

Méltatta Duka ellenzéki tevékenységét is a volt szocialista rendszerben:

"Szeretném tudni, hogy mai bírálói közül kinek volt bátorsága nehéz időkben vállalni a politikai fogoly szerepét"

- jegyezte meg Zeman.     

Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát, a cseh katolikus egyház fejét. Az ügyben levelet írtak Ferenc pápának, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Prágában. Szerintük Dominik Duka inkább a hatalommal, semmint a katolikus egyház ügyeivel foglalkozik.     

"A püspök közeledése a nacionalizmushoz és a szélsőjobboldalhoz nemcsak abban látszik, hogy kritikátlanul támogatja Milos Zeman iszlámellenes államfőt, hanem abban is, hogy 2017 szeptemberében a Szent Vencel napján megtartott búcsúban egyértelműen elutasította a szolidaritást a menekültekkel, majd később grutulált Tomio Okamurának, a fasizálódó Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt elnökének a parlamentbe jutáshoz"

- olvasható a feljelentő levélben.     

Válaszul a bírálatokra, kereszténydemokrata politikusok és aktivisták az interneten aláírásgyűjtést indítottak Dominik Duka védelmében. A prágai érsek és a cseh katolikus egyház feje érdekében a Václav Klaus Intézet is hallatta hangját.

A prágai érsek elődje, Miloslav Vlk bíboros hasonló indítékú lemondását 2007-ben az akkori pápa nem fogadta el, és megbízatását két évvel meghosszabbította.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/48621/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,csehország,illegális migráció,kereszténység,muzulmán beözönlés,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?