Blogolj!

A baloldali olasz államfő gátlástalansága és pofátlansága nem ismer határokat


Nem sokat cécózott a baloldali olasz államfő: vasárnap este megfúrta a biztos parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíciót, majd hétfőn délelőtt már ki is nevezte a mintegy nulla százalékos parlamenti támogatottsággal bíró szakértői jelöltjét kormányfővé. Ez is teljesen egyértelművé teszi, hogy egyetlen célja volt végig: megakadályozni, hogy az olasz szavazók többségének megfelelő, ám Brüsszelnek és Berlinnek nem tetsző kormány megalakulhasson.

Sergio Mattarella államfő, aki megfúrta a parlamenti többség kolícióját és jelöljte a bukásra ítélt Carlo Cottarelli

A szakértői kormánynak hazudott társaság élére javasolt közgazdász az olasz parlamenti pártok többségének biztosan nem felel meg, ellenben Merkelnek és Junckernek annál inkább. Ő biztosan nem akar majd szembe menni a brüsszeli migránspolitikával és a merkeli gazdaságpolitikával, még akkor sem, ha mindkettő leginkább Olaszországot sújtja.

A leendő „szakértői kormánynak” - egyelőre úgy tűnik - körülbelül annyi esélye van, mint a „trójai falónak az Epsomi Derbyn”. Magyarán semmi. A megfúrt kormánykoalíció két pártjának többsége van a Parlamentben, és az államfő ámokfutása után szinte teljesen kizárt, hogy bizalmat szavazzanak az államfő jelöltjének, a volt IMF-es szakértő közgazdásznak. Nagyon valószínűtlen, hogy a két jobboldali, ellenzékbe készülő párt, Berlusconi Forza Italiája, illetve Meloni Olasz Testvérek nevű pártja elfogadja az elnök jelöltjét. Így maximum a választásokon totálisat bukó migránspátyolgató baloldal szavazataira számíthat a „szakértő”.

Így aztán nagy valószínűséggel az olaszok hamarosan ismét választásokra készülhetnek.

Világbotrány! Megfúrta az olasz államfő a migránsellenes új olasz kormányt

Sok millió olasz kérdezi vasárnap este óta, hogy az olasz államfő vajon kinek az érdekeit képviseli? Merthogy az olaszokét biztosan nem - állítják. Sokkal inkább Brüsszel, de leginkább Merkel érdekei irányítják a baloldali olasz elnököt. Mattarella ugyanis nem volt hajlandó kinevezni az új kormány pénzügyminiszter-jelöltjét, mert szerinte az németellenes és Euróellenes.

Sergio Mattarella olasz államfő Carlo Cottarellit bízta meg hétfő délelőtt azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt. A közgazdász elfogadta a megbízatást - közölte az olasz elnöki palota.

A 64 éves Cottarelli azt mondta, minél előbb bemutatja az államfőnek a miniszterek névsorát, majd bizalmat kér a parlamentben. Ez már a következő napokban megtörténhet. Első sajtónyilatkozatában Cottarelli két forgatókönyvet vázolt fel. Elmondta, hogy a héten ismerteti kormánya programját a parlamentben. Ha bizalmat kap, akkor a szakértői kormány 2018 végéig vezeti Olaszországot és a következő választások 2019 elején lehetnek. Ám ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban. Cottarelli világossá tette, hogy nem indul a választáson.

Az olasz jog értelmében a kijelölt miniszterelnök ügyvezető kormányfőként vezeti a végrehajtó hatalmat az előrehozott választásokig és az új kormány megalakulásáig, ha kormánya nem kap bizalmat a parlamentben.

Carlo Cottarelli hangsúlyozta, hogy az olasz kormányalakítási helyzet feszültséget teremtett a piacokon. Megjegyezte, közgazdászként biztosítja, hogy ennek ellenére az olaszországi gazdaság növekedjen és a költségvetési kiadások ellenőrzés alatt maradjanak. Kijelentette: óvatos pénzügyi politikát biztosít Olaszországnak. 

A 64 éves Carlo Cottarelli 1988 óta a Nemzetközi Valutalapnál (IMF) dolgozik, ahol több magas tisztséget is betöltött. Szakterülete az adópolitika, valamint a költségvetési kiadások csökkentési politikája. 2013-ban az Enrico Letta vezette balközép kormányban költségvetési revizorként dolgozott, ekkor ragadt rá a "Mister Megszorítás" gúnynév, és sokan ma is így ismerik Olaszországban.

A várakozások szerint Cottarelli kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben.

A meghiúsult kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga minél előbbi választásokat sürget, akár már szeptemberben. Felmérések szerint mindkét párt növelheti támogatottságát, az igazi nyertes azonban a Liga vezette jobboldal lehet, amely már márciusban is a legtöbb szavazatot, 37 százalékot kapta. Az új választásokon a jobboldali koalíció akár önállóan is parlamenti többséghez juthat.

Carlo Cottarelli megbízatására Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy reagált, az államfő segítségével ismét a bukott balközép került kormányra.

Mattarella vasárnap este jelentette be, hogy a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartva nem fogadja el az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát. A kijelölt kormányfő, Giuseppe Conte pedig tudatta, hogy visszaadja a kormányalakítási megbízást.

 

2
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/53256/pics/lead_800x600.jpg
északi liga,forza italia,luigi de maio,m5s,matteo salvini,olasz parlamenti választás,olasz testvérek,Olaszország,silvio berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-29 16:19:28
Olaszországban is van az a Soros (spekuláns) Gyurka lóvé, amiért az államfő tökéletesen hülyének tudja beállítani magát.
Ennél már csak az a veszélyesebb (klinikai) eset, ha tényleg, a valóságban is ekkora barom az államfő !!!
Válaszolok
Péter 2018-05-29 10:31:12
Ez ( is ) egy igazi komcsi tróger !
Remélem, hogy győz a nép akarata ezek ellen Itáliában is !
Hajrá Itália !
Hajrá Matteo Salvini !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?