Blogolj!

Világbotrány! Megfúrta az olasz államfő a migránsellenes új olasz kormányt


Sok millió olasz kérdezi vasárnap este óta, hogy az olasz államfő vajon kinek az érdekeit képviseli? Merthogy az olaszokét biztosan nem – állítják. Sokkal inkább Brüsszel, de leginkább Merkel érdekei irányítják a baloldali olasz elnököt. Mattarella ugyanis nem volt hajlandó kinevezni az új kormány pénzügyminiszter-jelöltjét, mert szerinte az németellenes és Euróellenes. Döntésében az nem zavarta, hogy a kormánykoalíciónak biztos többsége lenne az olasz Parlament mindkét házában, tehát az olaszok többségének akaratára, szavazatára tett magasról, mindezt Merkel és Brüsszel érdekében eljárva.

Salvini és Di Maio elszántak. Mindenben meg tudtak egyezni, mégsem lesznek koalíciós társak. Egyelőre...

Az olasz államfő egyébként könnyen lehet, hogy ezzel nagy bakot lőtt. Azzal ugyanis ő is tisztában van, hogy egy újabb választáson – a jelenlegi felmérések szerint – mind az Északi Liga, mind pedig a másik koalíciós párt, az M5S is jelentősen erősödik. Sőt, az sem kizárt, hogy a jobboldal, Salvinivel az élén, háttérben Berlusconival egymaga többséget szerez. Bármelyik eset állna elő, a most visszautasított pénzügyminiszter-jelölt ugyanaz lesz.

Ráadásul a koalícióval nem különösebben szimpatizáló olaszok millióit is felháborította az államfő lépése, amely nyíltan és egyértelműen idegen érdekeket szolgál. Az olaszok mihamarabb stabil kormányt szerettek volna, amely hozzákezd végre a például az illegális migránsok hazazavarásának, de Mattarella ezt is megfúrta.

Ma valóra válhat Brüsszel, Juncker és Merkel egyik legszörnyűbb rémálma

Brüsszel és Berlin sokkban! „Az olaszok az elsők!" - szögezte le az egyik új kormánypárt vezetője, Matteo Salvini. Olyan új olasz kormány alakul, amely mindenben szembe megy a brüsszelitákkal és Merkel politikájával. Hazazavarják a fél millió illegális migránst, adósságelengedést kérnek és a brüsszeli bürokraták hatalmának csökkentéséért harcolnak.

A váratlan és az olasz politikában példátlan húzás akár az államfő leváltásához is vezethet. Mattarelle aljas húzásán ugyanis nem csak a megfúrt kormánypártok, de még az ellenzék egy része is fölháborodott. Olyannyira, hogy nem csak Liga és az M5S jelenti fel az államfőt, hanem az ellenzékbe készülő Olasz Testvérek nevű párt elnöknője is.

A kudarcba fulladt kormányalakítás után az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vasárnap este Sergio Mattarella leváltását vetette fel, mivel az államfő nemet mondott az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megvétózta a két párt közös kormányának megalakulását. 

Olaszországban precedens nélküli intézményes válság bontakozott ki, amelynek egyelőre nem láthatóak a következményei. Pénzügyi elemzők a piacok hétfői reakciójától tartanak. 

Az M5S vezetői szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben kell felelősségre vonni, és megfosztani tisztségétől. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette, támogatja a Sergio Matterellával szembeni alkotmányos vádeljárást.

A baloldal természetesen az idegen érdekeket kiszolgáló államfő mellé állt. Paolo Gentiloni volt balközép miniszterelnök nyugalomra intett, és szolidaritását fejezte ki az államfővel. "Mentsük meg Itáliát!" - kérte. 

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt szintén volt miniszterelnöke szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője soha nem is akart kormányra jutni, és azért ragaszkodott a pénzügyminiszter-jelölthöz, tudván előre, hogy így nem lesz az M5S-szel alakítandó közös kormányból semmi. 

Giuseppe Conte, az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltje vasárnap este visszaadta az államfőtől kapott megbízatását. Mattarella ezt követően bejelentette, hogy a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott, és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát. Hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminisztert. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait. Kijelentette, a pénzügyminiszter megnevezése "azonnali üzenet, amely bizalmat vagy riadalmat kelthet, ezért kell tekintélyes politikai személyiségnek betöltenie" ezt a tisztséget.

Az államfő szerint senki sem vádolhatja azzal, hogy megakadályozta az M5S-Liga kormányának megalakulását. Emlékeztetett arra, hogy a március 4-i parlamenti választások óta minden eszközzel igyekezett elősegíteni a korábban egymással szemben álló két párt közötti kormányalakítást.

Elismerte, hogy fenntartásai voltak Giuseppe Contéval szemben is, mivel a politikai kormány élére az M5S és a Liga egy olyan személyt választott miniszterelnök-jelöltnek, aki nem indult a választásokon. Megjegyezte, hogy az államfőnek alkotmányos garanciákat kell biztosítania, és ennek megszegésére nem gyakorolhatnak rá nyomást. 

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő Carlo Cottarelli közgazdászt fogadja, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet. 

Luigi Di Maio a Facebookon közölt hosszú videón "hihetetlennek" nevezte a történteket, hangsúlyozva:

"felesleges választani, ha utána a hitelminősítők döntenek a kormányról".

Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés. 

Az olaszok hazazavarják az országba özönlött félmillió migránst?

A leendő kormányprogram ugyanis nagy valószínűséggel ezt is tartalmazza. ÉS emelett sokolyan tervet, amelynek ha csak a fele megvalósul, abba Brüsszel beleremeg. A tervek szerint napokon belül megalakuló új olasz kormány ellen persze máris lázadnak az európai balliberális erők.

Később Luigi Di Maio betelefonált egy televíziós műsorba, ahol elmondta, hogy Carlo Cottarelli szakértői kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben, ezért ismételt választásokat kell kiírni. 

Matteo Salvini szintén közösségi bejegyzésében azt írta:

„az olaszok senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni".

Giuseppe Contét az államfő szerdán bízta meg az M5S-Liga kormányának megalakításával. Az államfő kezdettől fogva fenntartásait fejezte ki a Ligától pénzügyminiszternek jelölt közgazdász Paolo Savonával szemben. Savona vasárnap közleményben hangsúlyozta az EU melletti elkötelezettségét, megfigyelők szerint azonban ebből pontosan az hiányzott, amire az államfő várt: vagyis Paolo Savona nem ígérte meg, hogy pénzügyminisztersége alatt nem kezdeményezi Olaszország kilépését az euróövezetből. 

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. Matteo Salvini a kormányalakítás alatt mindvégig egyeztetett Silvio Berlusconival, a Hajrá Olaszország (FI) elnökével. A Liga vezette jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett. 

Olaszország föllázadt Soros, Juncker és a migránsok ellen!

Újabb Orbángyalázó baloldali kormány és párt bukott meg, ezúttal ráadásul az Európai Unió harmadik legnagyobb országában zavarták el a választók a migránspátyolgatókat. A vasárnapi választásokat az a Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség nyerte, 35 százalék fölötti eredménnyel, amely nem csak a muzulmán beözönlés ügyében ért teljes mértékben egyet az orbáni politikával, hanem - választási ígéreteik szerint - több területen, például a családtámogatási politikában is követni akarják a magyar miniszterelnököt.

A választásokon 32 százalékkal teljesített M5S március 4. óta csak enyhén gyengült, de most elveszítette a kormányalakítás első nagy lehetőségét.

2
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/53239/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,északi liga,illegális migráció,jean-claude juncker,luigi de maio,m5s,matteo salvini,muzulmán beözönlés,olasz parlamenti választás,olasz testvérek,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-05-28 18:25:18
Ausztriában is hasonló a helyzet migránsügyben. A kancellár másképp nyilatkozgat, mint a kormányfő.
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-05-28 14:38:15
Olaszországban meg pláne van az a pénz, amiért valaki - történetesen az olasz államfő - sík hülye tud lenni !!!
Hát, persze, hogy a Soros (spekuláns) Gyurka kottájából játszik ez a szamár is, de - ahogy a cikkíró is kifejtette - valószínűleg "bebukja" ezt a helyzetet.
Új választás = bevándorlóellenes erők megerősödése. Utána az államelnök is mehet a lecsóba !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?