Blogolj!

Győzött az olasz nép! Vesztett Soros, Brüsszel, Berlin


Hazazavarják mind a fél millió illegális migránst és ezentúl mindent megtesznek, hogy több migráns ne is érkezhessen Olaszországba, Európába. Soros szervezeteit gyakorlatilag ellehetetlenítik a magyarnál is szigorúbb civiltörvénnyel. Ráadásul kőkeményen szembemennek a berlini és brüsszeli megszorító gazdasági diktátumokkal. Az is nagy pofon Junckernek és Merkelnek, hogy az a pénzügyminiszterjelölt, aki miatt az államfő megtagadta az új kormány kinevezését, végül Európa-ügyi miniszter lesz. A genderhívők is kapnak a pofájukba: a leendő belügyminiszter leszögezte: „nem engedi a nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést."

A baloldali olasz államfő, aki a múlt héten még megfúrta az új olasz kormány kinevezését és saját szakértői kormány akart áterőltetni, mostanra meg kellett hajoljon az olasz nép nyomása előtt.

Minden külföldi és belföldi lejárató kampány ellenére ugyanis egyre többen támogatták a felmérések szerint a két leendő kormánypártot. A Matteo Salvini vezette Északi Liga például március óta 10 százalékot erősödött! Azaz egy új választáson a koalíció még erősebb felhatalmazást kapott volna, sőt, az sem lett volna elképzelhetetlen, hogy Berlusconi pártja is visszatér a hatalomba. Annál nagyobb arculcsapást pedig Merkel nem is kaphatna, hiszen évekkel ezelőtt gyakorlatilag Merkel nyomására bukott meg az utolsó Berlusconi kormány. Most ugyan a Forza Italia hivatalosan ellenzékben lesz, de az, hogy Berlusconi nem akadályozta meg, szövetségesének, az Északi Ligának a kormányra kerülését, felér egy csendes háttértámogatással.

Berlusconi és Salvini

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát is kézbe veszi, Matteo Salvini, a Liga vezetője a belügyminisztériumot kapja meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek - mutatta be kormányát Giuseppe Conte leendő olasz miniszterelnök csütörtök este. 

A változás kormánya

Az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormánya pénteken 16 órakor teszi le esküjét. Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta. Az első alkalom, hogy az Európai Unióban két olyan populista erő kerül kormányra, amely nyíltan bírálja a brüsszeli politikát. Két újnak számító olasz párt, amely a "változás kormányát" ígérte az olaszoknak a pénzügyi politikától a migrációig.

Luigi di Maio

Az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át - ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet kíván szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével.

Matteo Salvini, a Liga elnöke, belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és

„nem engedem a nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést". 

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora lesz, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt.

Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését. Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt. A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot. 

Giuseppe Conte, az új kormányfő kijelentette:

„az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét.” 

Az M5S-Liga kormány a választás utáni 86. napon született meg. A két párt május 18-án dolgozta ki a közös kormányszerződést. Az államfő május 27-én nem fogadta el Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, így a kormányalakítás megakadt, és Giuseppe Conte visszaadta miniszterelnöki megbízatását.

Luigi Di Maio szerdán a kormányalakítás újraindítását javasolta Paolo Savona más pozícióba helyezésével. A Liga végül engedett, annál is inkább, mivel a párt támogatottsága a kormányalakítás heteiben a választásokon szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra ugrott a felmérésekben. Az M5S népszerűsége pedig a három hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent. Ezt Matteo Salvini ki is használta: beleegyezett Savona áthelyezésébe, de új pozíciókat szerzett a kormányban, amelyben már nem kisebbik pártként vesz részt.

Salvini így üzent a facebookon Liga és az új kormány támogatóinak:

„Elkötelezettség, következetesség, odafigyelés, munka, türelem, józan ész, fej és szív az olaszok érdekében. Végre itt vagyunk annyi akadály, támadás, fenyegetés és hazugság után. Köszönöm a bizalmat barátaim, szeretlek titeket és tudom, hogy szükségem lesz rátok!"

 

Matteo Salvini, a legnagyobb győztes

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/53418/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,illegális migráció,jean-claude juncker,luigi de maio,matteo salvini,muzulmán beözönlés,olasz parlamenti választás,Olaszország,silvio berlusconi,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-01 11:20:50
Nehéz szülés volt, de mégiscsak sikerült !!!
Most már csak az a rendkívül fontos dolog van hátra, hogy az új kormány maradéktalanul teljesítse is mindazt, amit korábban megígért. Akkor nem lesz semmi baj.
Nem utolsó sorban - és ez is fontos - lesz egy újabb szövetségesünk - többek között - a migráns-ügyben.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?