Blogolj!

Újabb migránsözön: Horvátország a katonaság bevetésével készül a határai lezárására

Szent Benedek

Nem kérnek a migránsokból a horvátok sem! Akár a katonaság bevetésével is megakadályozzák, hogy a menekültáradat ismét elárassza az országot. Ha a migrációs útvonalon Horvátországtól nyugatra fekvő országok lezárják határaikat a migránsok előtt, Horvátország nem lesz gyűjtő- és elosztóközpont - jelentette ki újságíróknak Davor Bozinovic horvát belügyminiszter.

"Horvátországnak két lehetősége van. Zágráb vagy elejét veszi az illegális migrációnak, a bevándorlók horvátországi tartózkodásának és mozgásának, vagy hot-spottá válik. Ez utóbbi biztosan nem fog megtörténni". 

Mondta a belügyminiszter. Hozzátette: a hatóságok napi szinten elemzik a kialakult helyzetet, az illegális határsértők mozgását és a határok átjárhatóságát, de a konkrét lépésekről először saját tisztségviselőiket értesítik, mert a nyilvános kommunikáció szerinte csak az embercsempészeknek segít. "Komolytalan volna a tényleges intézkedésekről beszélni" - fogalmazott.

"Hónapok óta folytatunk párbeszédet a migrációban érintett országokkal, adatokat cserélünk és fel vagyunk készülve minden eshetőségre"

- húzta alá végezetül a tárcavezető.

Szlovénia és Ausztria már korábban jelezte: ha tovább nő az illegális határsértések száma, teljesen lezárják határaikat a migránsok előtt. Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat két évvel ezelőtt lezárták, és azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. 

A szlovén hatóságok szerint azonban most egy új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban. A Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonal nehezebb és veszélyesebb a korábbinál, ugyanis hegyes vidéken kell áthaladni, valamint a Horvátország és Szlovénia között természetes határt képező, heves sodrású Kupa folyón is át kell kelni. A folyóba már több migráns belefulladt. 

Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető, a határsértések pedig mindennaposak.

"Miközben egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Horvátországra, a rendőrök nem tudják hatékonyan védeni a horvát-boszniai határt"

- írta a Vecernji List című horvát napilap. Az újság szerint egyre több incidensre is sor kerül. Szerdán egy rendőrnek figyelmeztető lövéseket kellett leadni, mert egy migráns karóval támadt rá. A múlt héten pedig egy furgonra lőttek rendőrök, amelyben migránsokat szállítottak. Két gyerek megsérült a lövésektől. 

A lap azt állítja, hogy nincs elég rendőr a határokon. Károlyváros (Karlovac) tágabb körzetében, ahol a legkezelhetetlenebb a bevándorlási hullám, a rendőrök egyedül, egymástól egy kilométer távolságra járőröznek, ami veszélyezteti a biztonságukat, és választ ad arra is, miért jutnak át a migránsok a határon. A helyzet bonyolultságát bizonyítja, hogy Szlovénia és Ausztria arra készül: kérni fogja Horvátországtól, hogy vezényelje ki a katonaságot a határra - értesült a lap. 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/53723/pics/lead_800x600.jpg
horvátország,illegális migráció,muzulmán beözönlés,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?