Blogolj!

Félmegoldások és döbbenetes tervek: Merkel és Macron átalakítaná az Európai Uniót!

Szent Benedek

A migrációkezelésének reformja is hangsúlyos része a német kancellár és a francia elnök közös tervének. Sok olyan elem megtalálható benne, amelyet korábban Orbán Viktor javasolt, ám akkor még Merkelék bíráltak és elvetettek. Ugyanakkor a legfőbb gond az, hogy nem monjda ki határozottan és egyértelműen, hogy az illegálismigrációt azonnal, végleg és teljes mértékben le kell állítani. Ehelyett ködös megfogalmazásokat tartalmaz például arról, hogy létre kell hozni egy közös európai menekültügyi rendszert, amely "biztosítja a méltányos kompromisszumot a felelősség és a szolidaritás között".

Ráadásul további nemzetek feletti intézményeket, sőt az európai parlamenti választásra nem országonkénti pártlistákat, hanem nemzetekfeletti pártlistákat akarnak. Tehát például 2024-ben Magyarországon nem lehetne például a Fideszre vagy az mszp-re szavazni, hanem helyettük az Európai Néppártra vagy az Európai Szocialista Pártra. Emellett saját Biztonsági Tanácsot, Valutalapot és önállóan beszedett bevételt is javasolnak Merkelék.

Mindezekkel természetesen a nemzetállamokat és a nemzeti kormányokat gyengítenék jelentősen!  

Véglegesítették kedden az Európai Unió június végi csúcstalálkozójára készített német-francia javaslatokat, amelyekkel a két ország kormánya a közösség továbbfejlesztéséről folytatott vitának akar új lendületet adni.

A német-francia kormánykonzultáción elfogadott javaslatok négy fő területre, a kül-, biztonság- és védelempolitikára, az illegális migrációra, a gazdaságpolitikára és a digitális átalakulásra terjednek ki, és intézményi változtatásokról is szólnak.

Nemzetekfeletti pártlisták?

Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy csökkenteni kellene az Európai Bizottság létszámát, vagyis szakítani kellene azzal a gyakorlattal, hogy valamennyi tagország delegál állandó tagot a testületbe. Mint mondta, a legnagyobb tagállamoknak példát kellene mutatniuk, hajlandónak kellene lenniük arra, hogy elfogadják, nincs folytonosan uniós biztos az adott országból. 

Azt is javasolják, hogy a 2014-es európai parlamenti választáson alkalmazott úgynevezett csúcsjelölti rendszer kiterjesztésével a 2024-es EP-választástól vezessék be a "transznacionális választási lista" intézményét. 

Átfogó migrációs napirend

A német és a francia kormány egy átfogó migrációs napirend kidolgozását is sürgeti, amely három pilléren nyugszik. 

Az első a származási-, és tranzitországokkal folytatott együttműködés az illegális migráció megfékezése és az elutasított menedékkérők hazajuttatása céljából. A második az EU-s külső határ védelmének megerősítése a Frontex uniós határ-, és partvédelmi ügynökség személyzetének nagymértékű növelésével és hatáskörének jelentős bővítésével. A harmadik pedig egy közös európai menekültügyi rendszer, amely "biztosítja a méltányos kompromisszumot a felelősség és a szolidaritás között".

Európa népei keményen üzentek a brüsszeli idiótáknak: nem kérnek a migránsokból!

Az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak, legtöbben, 38 százalékuk a bevándorlást és 29 százalékuk a terrorista fenyegetéseket jelölik meg az Európai Unió előtt álló legnagyobb aktuális kihívásként. Ráadásul mindezt az Európai Bizottság által közzétett uniós felmérés mutatja.

Távlati célként Németország és Franciaország javasolja, hogy a Frontex alapjára építsenek fel egy "valódi európai határvédelmi rendőrséget", és alakítsanak ki egy európai menekültügyi hivatalt, amely harmonizálja a tagállamok menedékjogi gyakorlatát és illetékes a menedékjogi eljárások lefolytatására a külső határon.

Létrehoznak egy uniós hadsereget?

Németország és Franciaország az EU védelmi képességének továbbfejlesztését és külpolitikai döntéshozatalának megváltoztatását is sürgeti. Angela Merkel elmondta, hogy ki kell egészíteni az úgynevezett állandó strukturált együttműködést egy "európai intervenciós kezdeményezéssel", aminek révén a "közös stratégiai kultúra" nemcsak a fegyverrendszerek fejlesztésében, hanem konkrét katonai műveletekben is megmutatkozik.

A külpolitikai döntéshozatal megváltoztatásáról szólva hangsúlyozta, szakítani kell azzal, hogy az EU minden külpolitikai ügyben egyhangúlag határoz. Azt is meg kell fontolni, hogy az EU az ENSZ Biztonsági Tanácsának mintájára felállítson egy EU-s biztonsági tanácsot - mondta.

Alapvetően átszabnánk az EU gazdálkodását

A "legbonyolultabb" munka a főleg az euróövezetre vonatkozó gazdaságpolitikai javaslatok kidolgozása volt - utalt a kancellár a német és a francia felfogás eltéréseire.

Az elképzelés szerint a költségvetés tagállami befizetésekből, európai uniós forrásokból és önálló, például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén keletkező bevételekből gazdálkodna, működését egy külön szervezet irányítaná, és az euróövezeti konvergenciát, a tagok egymáshoz viszonyított fejlettségi különbségeinek csökkentését szolgálná beruházásokkal.

A másik fő elem az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus továbbfejlesztése, Angela Merkel szavai szerint egy európai valutaalap felé. A Nemzetközi Valutaalap modelljén alapuló koncepció szerint az új intézmény a többi között vizsgálná a tagországok államháztartási gazdálkodását és hitelekkel támogatná az egyensúly helyreállítását célzó erőfeszítéseket.

A digitális átalakulással kapcsolatban a többi között javasolják egy egyetemekből, kutatóintézetekből álló hálózat kialakítását a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések összehangolására. A német kancellár kiemelte, hogy az EU versenyképességét tekintve a mesterséges intelligencia üzleti, gazdasági alkalmazása az egyik legnagyobb kihívás.

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/54473/pics/lead_800x600.jpg
angela merkel,Brüsszel,emmanuel macron,európai parlament,európai unió,fegyveres európai határvédelem,illegális migráció,muzulmán beözönlés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?