Blogolj!

Rá akarják erőszakolni az illegális migránsokat az olaszokra


Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter szerint Olaszországnak kellett volna fogadnia a Máltánál megrekedt Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet mentőhajóját mintegy 230 migránssal a fedélzetén. Olaszország végül nem volt hajlandó beengedni a hajót, ami Máltán kötött ki. A háború elől menekülő nőket és gyermekeket Olaszország átveszi, mást nem engednek be. 

"Franciaország emlékeztet a nemzetközi jogra: amikor egy hajó mentést végez a tengeren, ez a helyzet a Lifeline utasaival, akkor azokat a legközelebbi kikötőbe kell szállítani. Ez Málta vagy pedig Olaszország"

- mondta a francia kormánytag hétfőn a France2 francia közszolgálati televízióban.

"Ez nem tetszik mindenkinek, de ez a nemzetközi jog, és nem lehet a jogot a dzsungel törvényével felváltani"

- tette hozzá.

"Ugyanakkor nem mondhatjuk azt Máltának vagy Olaszországnak, hogy oldjátok meg egyedül"

- hívta fel a figyelmet Nathalie Loiseau.

A francia kormányt számos bírálat érte amiatt, hogy nem fogadta be a múlt héten a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nem kormányzati szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajót, amely végül a spanyolországi Valenciában kötött ki több mint 600 emberrel a fedélzetén, miután sem Olaszország, sem Málta nem nyitotta meg előtte a kikötőit.

"Jelenleg nincs migrációs válság. Politikai válság van a populisták miatt, akik ezt az ürügyet használják az Európai Unió nehéz helyzetbe hozására, mert utálják az európai projektet"

- fogalmazott a francia miniszter.

Elsa Faucillon kommunista képviselő a Twitteren ítélte el Emmanuel Macron francia államfő hallgatását a Lifeline felhívására, ami szerinte "szégyent hoz Franciaországra". "Cselekedni kell, mielőtt mindenkit kioktatunk" - írta a képviselő. 

Ezzel párhuzamosan Éric Ciotti francia jobboldali képviselő szintén a Twitteren szólította fel az államfőt, hogy "ugyanolyan felelősségteljesen lépjen fel, mint Olaszország", és ne engedje a mentőhajót Franciaországban kikötni.

Marine Le Pen, a Nemzeti Összefogás elnöke szerint

"a migránsokat vissza kell vinni abba a kikötőbe, ahonnan elindultak. Ne bátorítsuk tovább az embercsempészeket, akik emberekkel kereskednek!"

- írta a radikális jobboldali politikus.  

Végül Giuseppe Conte telefonon egyeztetett a máltai miniszterelnök Joseph Muscattal. Ezt követően az olasz kormányfő bejelentette, hogy Róma és Valletta megállapodása szerint a Lifeline hajó a szigetországban kötött ki. 

A máltai hatóságok vizsgálatot indítanak a hajó tényleges hovatartozásának azonosítására, valamint annak megállapítására, hogy a legénység tiszteletben tartotta-e a nemzetközi jog előírásait - hangoztatta Giuseppe Conte.  

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta:

"Ez a második! A Spanyolországba küldött Aquarius után most a Lifeline-on a sor, hogy Máltára menjen; illegális hajó, amelyet végre le fognak foglalni. A tényleg a háború elől menekülő nők és gyermekek előtt nyitva vannak az ajtók, a többiek előtt nem!".

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/54786/pics/lead_800x600.jpg
Franciaország,illegális migráció,matteo salvini,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ida
Ida 2018-06-27 13:23:52
2018.06.27. 13:14 Már majdnem kikötött a Lifeline Máltán, de még mégsem. Már beengedték Málta vizeire a rossz idő miatt, hogy a partok közelében védettebb legyen a hajó, de még a kikötőbe nem léphet be. Még nem jött létre a nagy európia egyezmény a 230 "menedékkérő" szétosztásáról. Seehofer beintett a tervnek. Portugália, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Málta már megegyezett, hogy befogadnak közülük valamennyit, de valahogy Németország nélkül ez még nem megy. Így még akár minden lehetséges. Mindenesetre a twittelők nagy része a Mission Lifeline közösségi oldalán inkább többnyire afrikai kikötő mellett tette le eddig a voksát.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?