Blogolj!

A V4-ek megállítják Brüsszel újabb eszement tervét is?


A kötelező betelepítési migránskvóta elközös elutasítása után, most abban is egyetértenek a V4 tagállamok, hogy a nemzeti határvédelmi egységeket nem lehet lecserélni az európai Frontex egységekre. A brüsszeli terv ezzel valószínűleg bukásra van ítélve.

„A Frontexnek kiegészítő megoldásként kellene működnie, nem pedig olyanként, amely helyettesíti a független határőrségeket és a tagállamok ilyen egységeit”

- jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a visegrádi négyek miniszterelnökeinek - az informális EU-csúcsot közvetlenül megelőző - találkozója után újságíróknak nyilatkozva Salzburgban.

Peter Pellegrini a V4-es találkozó után azt mondta: ott nem hangzott el semmiféle "abszolút nem" a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítését célzó tervre, csak az, hogy világosan meg kell határozni annak feladatait és hatásköreit.

"A Frontex esetében azt tartjuk fontosnak, hogy az ne helyettesítse a határőrségek vagy a tagállamok más hasonló egységeinek szuverenitását"

- mondta a szlovák kormányfő, aki szerint az európai politikusoknak minden olyan megoldást támogatniuk kellene, amelyikről világos, hogy képes hozzájárulni az unió határainak megvédéséhez.

„Működőképes lehetne az egyes tagállamok partvédelmi egységeinek és a Frontexnek egy olyan jó kombinációja, amelyben az utóbbi aktívabb lenne harmadik országokban, azaz segítene egyes észak-afrikai országok határainak és parti vizeinek a védelmében”

- vélekedett Peter Pellegrini.

A V4-es találkozó megállapításairól szólva rámutatott: továbbra is változatlan a V4-ek miniszterelnökeinek az a közös álláspontja, hogy migránsok befogadására csakis az egyes tagországok önkéntes döntése alapján kerülhet sor.

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/58739/pics/lead_800x600.jpg
fegyveres európai határvédelem,frontex,illegális migráció,kötelező betelepítési kvóta,szlovákia,v4,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-09-20 16:20:34
Felettébb kedvelem a normális, előremutató, a helyzet mielőbbi megoldására törekvő megnyilatkozásokat.
A fenti - végre - ilyen !!!!
Köszönjük szépen.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?