Blogolj!

Macron egyenlő a totális káosszal!

Szent Benedek

Miközben nagyívű európai terveiről szövegel a francia elnök, és önmagát, mint Európa vezetőjét állítja be, addig a saját közvetlen környezetében is a káosz az úr. A minden eddigi elnöknél népszerűtlenebb Emmanuel Macron kormányát egyre többen hagyják el. Az alig egy éve hivatalba lépett államfő immáron negyedszer kénytelen átalakítani a kabinetjét. Legközelebbi politikai szövetségesei sorra szembefordulnak vele. Macron politikai válasza: jelentősen bővítve kormányát több politikust megpróbál jól fizető pozícióval maga mellett tartani. Bár elvileg biztos többsége van a francia nemzetgyűlésben, az előzetes ígéretekkel szemben, az új kormányának mégsem mert bizalmi szavazást kérni…

Christophe Castanert, a kormányzó Köztársaság lendületben (LREM) vezetőjét és parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárt nevezte ki Emmanuel Macron francia államfő belügyminiszternek a két héttel ezelőtt lemondott Gérard Collomb helyére - jelentette be kedden a francia elnöki hivatal.

A köztársasági elnök egyik legközelebb politikustársának számító Castaner munkáját államtitkárként Laurent Nunez fogja segíteni, aki eddig a titkosszolgálatoknál a belső hírszerzést irányította, Castaner eddigi posztját pedig a centrista Modemhez tartozó Marc Fesneau veszi át. Kinevezésével a kormányt a nemzetgyűlésben eddig is támogató centrista párt visszatért a kormányba.

Az államfő a bal- és jobboldali politikai egyensúly, a technokraták és a politikusok közti erőviszonyok, valamint a férfi-női paritás megtartása mellett további három tárca élén kezdeményezett váltást, 15 kormánytag pedig új pozícióba került.

Az Emmanuel Macron másfél évvel ezelőtti megválasztása utáni negyedik kormányátalakítás célja új lendületet adni a reformprogram folytatásához, a politikai irányvonal nem változik - jelezte az Élysée-palota.

"Ez a kormánycsapat folytatja a kormány által megkezdett munkát és a következő hónapokra előirányzott reformok menetrendjét"

- hangsúlyozta az elnöki hivatal.

Stéphane Travert-t az agrártárca élén a szocialisták szenátusi csoportjának korábbi vezetője, Didier Guillaume váltja. 

A centrista Modemtől érkezik Jacqueline Gourault a területfejlesztésért felelős miniszteri székbe Jacques Mézard helyére, aki mellé két új minisztert is kinevezett az államfő: Sébastien Lecornu a vidékfejlesztésért, Julien Denormandie pedig a városokért és a lakhatásért lesz felelős. Államtitkárként mindketten tagjai voltak eddig is a kormánynak. 

Franck Riester, a jobbközép Köztársaságiak egyik korábbi vezető politikusa, parlamenti képviselő veszi át a kulturális tárca irányítását Francoise Nyssentől, aki visszatér az általa alapított Actes Sud könyvkiadó igazgatói posztjára. A miniszternek elsősorban a kiadó párizsi irodáiban végzett átalakításokkal kapcsolatos adózási problémák miatt kellett távoznia a kormányból. 

Gabriel Attal, a kormánypárt (LREM) szóvivője is belép a kormányba: államtitkárként Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter munkáját segíti, Christelle Dubos szintén kormánypárti képviselő pedig az egészségügyi tárcánál lesz államtitkár. 

A belügyminiszter lemondása után a francia elnök - akinek népszerűsége a mélypontjára süllyedt a Benalla-ügy, majd három miniszterének hirtelen távozása után - Édouard Philippe miniszterelnök kérésére előrehozta a jövő tavaszra, az európai parlamenti választások előtt tervezett kormányátalakítást. 

Az államfő és a miniszterelnök között Franciaországban szokatlanul hosszú egyeztetési folyamat azonban heves kritikát váltott ki az ellenzéki pártok részéről, amelyek a két politikus közti nézeteltéréseket okolták a bizonytalanságért. Sajtóhírek szerint az egyre népszerűbb jobboldali miniszterelnök kihasználva az államfő népszerűségvesztését a jobboldal súlyát szerette volna a végrehajtó hatalomban növelni, míg Emmanuel Macron a jobb- és baloldal, illetve a technokraták és a politikusok közötti egyensúly megtartására törekedett.

Jóllehet az aprólékos és folyamatos egyeztetések tényét sem az elnöki, sem a miniszterelnöki hivatal nem tagadta, azt azonban mindkét kabinet cáfolta, hogy konfliktusok lennének a két politikus között, de jelezték: Philippe és Macron is több olyan ember kinevezését megvétózta, akit a másik javasolt valamilyen posztra a kormányban. 

A kormányfő által tervezett forgatókönyvet - amely szerint a miniszterelnök és a kormány lemond, majd az államfő ismét Philippe-et nevezi ki miniszterelnöknek, aki legitimációja megerősítésére bizalmi szavazást kér a nemzetgyűlésben és beszédet tart - Emmanuel Macron végül nem támogatta, és a kormányátalakítást közleményben jelentette be az elnöki hivatal.

 

https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/62010/pics/lead_800x600.jpg
emmanuel macron,Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?