Blogolj!

Már a liberális baloldal is kénytelen bírálni Macront


Döbbenetes: a baloldalinak mondott lap attól félti Macront, hogy ha nem ígérget eleget a szegényeknek, akkor azok majd a szélsőjobbra fognak szavazni…

Nem Emmanuel Macron felelős azért, hogy Franciaország kettészakadt a globalizáció nyerteseire és veszteseire, de rosszul mérte fel ez utóbbiak mindennapi nehézségeit, amikor olajat öntött a tűzre az üzemanyag környezetvédelmi adójának megemelésével.

Ezt a Le Monde című napilap írta a hétvégén kezdődött lakossági tiltakozó mozgalomról. A balközép lap kommentárja szerint a francia államfő az utakat blokkoló sárga mellényesek szavazataira soha nem számíthatott. 

Szociológusok és politológusok az 1980-as évek közepe óta figyelmeztetnek arra, hogy a választási eredményekben visszatükröződik a globalizációba beilleszkedett nagyvárosok és azon perifériális Franciaország közötti szakadék, amely a munkahelyek megtartásáért küzd, amely elérhetetlen tömegközlekedéssel, ahol a közszolgáltatások egyre kevésbé vannak jelen, és ahol a választók egyre inkább elzárkóznak a politikától és tartózkodnak a választásokon. 

A lap természetesen mentegetni igyekszik a kozmopolita élharcos elnököt, ugyanakkor kénytelen elismerni, hogy felelősség terheli a történtekért:

"Ezért a helyzetért a köztársasági elnök nem felelős, de azzal, hogy a gázolaj adójának a benzin adójához való igazításáról döntött akkor, amikor az olajárak elszálltak a világpiacon, rosszul mérte fel azokat a mindennapi nehézségeket, amelyekkel állampolgáraink egy része küzd, és így felelősség terheli azért, hogy meggyújtotta a lángot"

A kommentár szerzője egyébként nem a szegényekért aggódik, hanem azért, hogy a szegények majd Macron ellen szavazva a „szélsőségeseket” erősítik a közelgő választásokon.

A szerző leszögezi, hogy "sürgősen csillapítani kell ezt a dühöt" egyértelmű közbiztonsági okokból, hiszen a tüntetéseknek már egy halálos áldozata és több mint ötszáz sérültje van, de választási megfontolásokból is, miután fél év múlva az európai parlamenti választások következnek. 

Szerinte ugyanis a legrosszabb forgatókönyv az lehet, hogy azok a választók, akik az elmúlt években tartózkodtak, ezúttal azért fognak az urnákhoz járulni, hogy megbüntessék a kormányt. Ez esetben pedig az államfő által meghirdetett progresszió a nacionalistákkal szemben akkora csapást zenvedne, hogy Emmanuel Macron mandátumának második felére végleg rányomná a bélyegét - vélte a kommentár. 

A Le Monde azt tanácsolja a kormánynak, hogy tűzoltásként próbálja lassabban és fokozatosan bevezetni a környezetvédelmi adót. Emmanuel Macronnak, aki elődeivel ellentétben nem kíván minden konfliktusnál meghátrálni és feladni a reformokat, muszáj megtartania a saját választóit is, akik elsősorban városban élő diplomások, a globalizáció nyertesei, vagyis annak a másik Franciaországnak a képviselői, amely nagyon érzékenyen viszonyul a klímaváltozáshoz. Miattuk nem hátrálhat meg a kormány és ezért nagyon kicsi a mozgástere: a lényeget tekintve nem engedhet, de meg kell ígérnie, hogy figyelmesebben meghallgatja azokat, akik szenvednek. 

Az államfő az elmúlt hetekben folyamatosan elnézést kért a kormányzási hibákért, de ezzel láthatóan nem tudta meggyőzni a többséget - hangsúlyozta a lap, amely szerint a kormánynak muszáj a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést és a radikális Lázadó Franciaországot is támadnia, miután azok megpróbálják a tüntetőket maguk mellé állítani, és mert a legnagyobb veszély jelenleg az, hogy "a tiltakozók dühe a szélsőséges pártok üzemanyagává válik" - írta a Le Monde.

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/64510/pics/lead_800x600.jpg
emmanuel macron,Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-20 15:13:05
Macron esete tipikusan a 22-es csapdája.
Ha ígérget, és nem tudja teljesíteni, akkor abba - mint látjuk - belebukik.
Ha már nem is ígérget, akkor meg abba bukik bele. Az elfogadottsága mára már nemcsak otthon, hanem szerte a világban a bányászbéka valaga felé tendál.
Egy biztos, ez a liberálbolsevik zászlóvivő - hála Istennek - nem sokáig lesz Franciaország legfőbb vezetője !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?