Blogolj!

Salvini is több tiszteletet követel Brüsszeltől!


Az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania az olasz népet, főleg ha az olaszok pénzéről van szó - nyilatkozta Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes csütörtökön, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy az olasz kormány költségvetési tervezete miatt túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben. 

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője hangsúlyozta:

„a római kormány az uniós eljárás ellenére nem fog egy lépéssel sem hátralépni. Nem mondunk le arról, hogy az olasz egészségügyre, oktatásra költsük a pénzt, nem engedünk a tervezett nyugdíjreformból sem!”

Kiemelte, hogy az olaszok pénzéről van szó, akik az uniós kasszához is hozzájárulnak. Korábban Salvini azt mondta, nem érdekli hány figyelmeztetést, levelet küld Brüsszel Rómának.

"Várom a Télapó levélkéjét is"

- üzente az EU-nak. 

Pierre Moscovici európai pénzügyi biztos úgy reagált, hogy irónia helyett minden korábbinál mélyebb párbeszédre van szükség Róma és Brüsszel között. 

Párbeszédet sürget Sergio Mattarella olasz államfő is a Brüsszellel való feszültség enyhítését szorgalmazva a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormánytól. 

Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy szombaton készül találkozni Jean-Claude Junckerral az Európai Bizottság elnökével. 

"Felelős magatartást követünk, nem az EU ellen lázadunk. Az államadósság csökkentésén dolgozunk, de az olaszok érdekeit tartva szem előtt, ezért semmiről sem vagyunk hajlandóak lemondani"

- jelentette ki Giuseppe Conte. Hozzátette: az általa vezetett kormány költségvetési csomagja Itália növekedését célozza, és amikor Rómának sikerül megállapodást elérni, a piacok is megnyugodnak. Giuseppe Conte azt kérte az olasz sajtótól, mérsékelt hangnemmel járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az M5S-Liga kormányban teljes az összhang. 

Luigi Di Maio, az M5S miniszterelnök-helyettese kijelentette, a kormány kész a párbeszédre, de "Brüsszel ne kérje, hogy eláruljuk az olaszokat". Megjegyezte, hogy az Unió kérte megszorítások "szociális hentesmunkát" követelnének, amire a római kormány nemet mond. 

A költségvetési csomag egyik atyjának tartott Paolo Savona EU-ügyi miniszter az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, gyors megoldást kell találni, mivel Olaszország "nem bírja sokáig". A miniszter nem zárta ki az esetleges költségvetési módosításokat. Sajtóértesülések szerint Giovanni Tria pénzügyminiszter is korrekciókat szorgalmaz, amelyekre Di Maio és Salvini továbbra is nemet mond. 

Az Il Giornale jobbközép napilap csütörtökön már arról írt, hogy a Brüsszellel való szembeszegülés egyenesen római kormányválsághoz vezethet. Felmérések szerint ebben az esetben Matteo Salvini jó eséllyel pályázhat következő olasz miniszterelnöknek.

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/64614/pics/lead_800x600.jpg
európai unió,giuseppe conte,jean-claude juncker,luigi de maio,matteo salvini,Olaszország,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-24 09:22:14
Az utóbbi hónapok történései világosan mutatják, hogy Olaszország vezetői is végre a sarkukra álltak, és nem hagyják, hogy a permanens részeg disznó félék uralkodjanak rajtuk.
Tiszta, világos, karakán megnyilvánulás volt ez a legutóbbi nyilatkozat is, mind a miniszterelnök, mind pedig a belügyminiszter részéről.
Mi pedig örömmel nyugtázhatjuk, hogy van már követője, - és egyben támogatója - Orbán Viktor miniszterelnök úrnak szerte a nagyvilágban.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?