Blogolj!

Salvini az orbáni úton: győzelemről győzelemre egyre erősebb


Az olasz választók meghálálták Salvini keménységét a migránsözön ellenében. Kiütéses győzelmet aratott ugyanis a Matteo Salvini vezette jobboldal a hétvégi olasz tartományi választáson. A jobboldali koalíción belül ráadásul Salvini pártja lett messze a legerősebb. A keményen bevándorlásellenes politikus népszerűségét jól jellemzi, hogy az egy évvel ezelőtti választáson elért 14 százalékát meg tudta duplázni, a 28 százalék fölötti eredményével Abruzzo tartomány legerősebb párjává vált. A koalíciós társ, az M5S viszont jelentősen visszaesett.

A végleges eredmények szerint a szavazatok majdnem ötven százalékát a Liga vezette olasz jobbközép koalíció szerezte meg az Abruzzo tartományban vasárnap rendezett időközi választásokon. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábbi támogatottsága a felére zuhant vissza. 

A közép-olaszországi Abruzzo új tartományi elnöke Marco Marsilio lett, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora, aki a jobbközép koalíció jelöltjeként indult. Első bejelentése szerint fő feladatának a földrengés sújtotta tartomány újjáépítését tartja. Az FdI a jobbközép koalíció legkisebb pártja, amely önmagában több mint 6 százalékot szerzett, az országos felmérésekben pedig 4 százalék felett áll. 

Az abruzzói választások végleges eredményei szerint a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48,03 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő. 

A Liga a tavaly márciusi parlamenti választásokon Abruzzóban kevesebb mint 14 százalékot ért el, a jobbközép koalíció pedig több mint 30 százalékot. 

A tavalyi választásokon Abruzzóban 40 százalékot felmutató M5S most 20,2 százalékos támogatást kapott. A balközép Demokrata Párt (PD) vezette koalíció, számos civil párt csatlakozásával, 31,2 százalék körül teljesített. A PD önmagában 11,1 százalékot kapott. 

A végleges részvételi arány 53,1 százalékos volt. 

Az abruzzói tartományi választás belpolitikai teszttel ért fel

Ez volt az első megmérettetés a Liga és az M5S számára a közös kormány tavaly júniusi megalakulása óta. Elemzések szerint a Liga vezette jobbközép erejét az M5S-től átpártolt szavazók növelték.

Az eredmény megerősítette az eddigi felméréseket, miszerint a közös kormányzás kizárólag a Ligának tett jót, és zuhanásnak indította az M5S népszerűségét. Az országos felmérésekben a Liga a tavaly márciusi 17,4 százalékról 33 fölé erősödött, az M5S több mint 32-ről 25 százalékra esett vissza. 

Két hét múlva Szardíniában tartanak tartományi választásokat. 

Az olasz sajtó első kommentárja szerint a Liga elsöprő sikere a kormányt gyengíti, amely teljesen más erőviszonyok szerint alakult meg. Nem zárható ki az esetleges kormányátalakítás sem. 

Az eredmények mindenképpen jelzésértékűek a májusi európai parlamenti választások közeledtével.  A kommentárok rámutatnak arra, hogy a Liga vezette jobbközép jelenleg képes megközelíteni a kétharmados többséget. A balközép erők egysége szintén erős ellenzéket képvisel. A más párttal nem szövetkező M5S viszont egyedül csak felőrli az erejét. Az M5S-Liga kormány kizárólag a Ligának tett jót, az M5S "csapdába" került, hiszen a kormányből való kilépéssel sem biztos, hogy ismét erőre kap. 

Matteo Salvini nagy "horderejűnek" nevezte a választási eredményt, de hangsúlyozta, hogy a M5S-Liga kormány nem módosul. Közösségi bejegyzésében a Liga vezetője köszönetet mondott Abruzzónak és Olaszországnak.

"Erősebbek vagyunk minden bennünket érő támadásnál, rágalomnál és vitánál: holnaptól máris dolgozunk Abruzzóban!"

– írta Matteo Salvini.

Antonio Tajani, a FI politikusa kijelentette, a jobbközép koalíció ismételten bizonyította, hogy alternatívát jelenthet a jelenlegi kormányra.

 

1
https://windofchange.blogstar.hu/./pages/windofchange/contents/blog/68757/pics/lead_800x600.jpg
északi liga,illegális migráció,m5s,matteo salvini,muzulmán beözönlés,Olaszország,Változó Európa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-02-11 18:06:25
Ez az, hajrá belügyminiszter úr !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?